Radovi na regulaciji korita Drinjače idu planiranim tempom

0

ŠEKOVIĆI – Radovi na regulaciji korita rijeke Drinjače u urbanom dijelu Šekovića odvijaju se planiranom dinamikom, izjavio je danas pomoćnik ministra za vodoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Čedomir Stojanović.


Stojanović je danas, nakon obilaska gradilišta u Šekovićima sa direktorom i pomoćnikom direktora preduzeća „Vode Srpske“ Milanom Kikićem i Slavišom Savićem, te sa zamjenikom načelnika opštine Šekovići Salavišom Mrkajićem, rekao novinarima da su i lokalna vlast i stanovništvo veoma zadovoljni ovim projektom, čija je vrijednost oko šest miliona KM.

On je podsjetio da je prije obilaska radova na regulaciji korita Drinjače održan sastanak sa rukovodstvom opštine Šekovići, na kojem je izraženo uvjeravanje da će rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na dijelu radova biti urađeno na vrijeme.

Stojanović je istakao da je opredjeljenje resornog ministarstva da i manje razvijene opštine na ovaj način pomogne, da bi se zadržalo stanovništvo na ovim prostorima.

„U toku ove godine planiramo da ugovorimo sve mjere na zaštiti od poplava u okviru ovih sredstava, pa će, osim rijeke Drinjače, biti urađeno 20 kilometara rekonstrukcije nasipa, te oko 30 kilometara nasipa gdje su se pojavila klizišta“, rekao je Stojanović.

On je dodao da bi trebalo uraditi i obodnu kanalsku mrežu u dužini od 180 kilometara, te regulaciju riječnih tokova, od kojih je do sada urađeno oko 20 kilometara.

Stojanović je istakao da je mnogo posla urađeno i sredstvima Fonda solidarnosti za obnovu Srpske.

Kikić je rekao da će po završetku ovog projekta Šekovići biti zaštićeni od poplava u urbanom dijelu, što će istovremeno omogućiti dalju urbanizaciju opštine i bezbjedniju gradnju.

„Osim uređenja korita Drinjače, `Vode Srpske` su na području opštine Šekovići uradile korito rijeke Lovnice u manastirskom kompleksu, što je finansirano sredstvima Fonda solidarnosti za obnovu Srpske od 25.000 KM“, dodao je Kikić.

On je izrazio zadovoljstvo dinamikom radova i saradnjom sa lokalnom zajednicom i izvođačem radova.

Pomoćnik direktora preduzeća „Vode Srpske“ Slaviša Savić rekao je da se radovi na uređenju korita Drinjače izvode u dužini od tri kilometra.

„Riječ je o urbanoj regulaciji sa veoma zahtjevnim radovima s ciljem da se izvrši stabilizacija obala vodotoka da bi se omogućio razvoj ovog područja i izrada regulacionih urbanističkih planova za duži vremenski period, bez opasnosti od erozije i pomjeranja obala Drinjače“, naveo je Savić.

Prema njegovim riječima, osim toga, obale će biti stabilne i imaće mogućnost zaštite od visokih voda.

Savić je rekao da je u ovom dijelu veoma suženo područje za izvođenje radova jer su ljudi izgradili objekte veoma blizu vodotoku, pa je na nekim mjestima teško graditi nasipe, odnosno moraju se graditi betonski zidovi.

„Ovdje će biti ugrađeno više od 10.000 metara kubnih betona i biće iskopano više od 180.000 metara kubnih zemlje“, rekao je on i izrazio očekivanje da će krajem godine biti završen ovaj projekat.

Zamjenik načelnika opštine Šekovići Slaviša Mrkajić rekao je da je ovo jedan od najvećih kapitalnih projekata opštine Šekovići u posljednjih 50 godina.

„Za sada, radovi teku dogovorenom dinamikom i bez problema. Ono što je obaveza lokalne zajednice jeste da riješimo problem imovinsko-pravnih odnosa i za sada smo uspjeli da riješimo više od 90 odsto tih imovinsko-pravih odnosa“, dodao je Mrkajić.

On je istakao da je i Fond solidarnosti za obnovu Srpske izašao u susret sa 250.000 KM u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, dok je ostatak riješen iz budžeta opštine.

Mrkajić je podsjetio da je šteta od majskih poplava 2014. godine procijenjena na oko devet miliona KM, od čega je većina sanirana.

Izvođač radova na regulaciji korita rijeke Drinjače u urbanom dijelu Šekovića je „Keso promet“ iz Zvornika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare