Radomir Lukić se vraća na Pravni fakultet u Palama?

0

Univerzitetski profesor Radomir Lukić, nekadašnji dekan Pravnog fakulteta na Palama kojeg je 2004. godine Pedi Ešdaun smijenio sa te pozicije i ostavio bez posla, uskoro će se ponovo vratiti za katedru, saznaje sajt frontal.rs od izvora bliskog dekanatu Pravnog fakuleta.

Radomir Lukić višegodišnji je univerzitetski profesor kojeg je 2004. godine Pedi Ešdaun smijenio sa pozicije dekana Pravnog fakulteta, a novo rukovodstvo ubrzo ostavilo i bez posla i prava na egzistenciju, a sve pod optužbama da je dio mreže za podršku prvom predsjedniku RS Radovanu Karadžiću, koji se u tom trenutku nalazi u bjekstvu od optužbi haškog tribunala. U međuvremenu Lukić ugrožene egzistencije se obraćao i Sudu za ljudska prava u Strazburu ali bez rezultata, a kada su mu konačno ukinute sankcije ponadao se da bi mogao biti vraćen na fakultet ali od toga nije bilo ništa. Sve do sada.

Lukić je 2011. godine poslije ukidanja sankcija optužio rukovodstvo Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Pravnog fakulteta na Palama da mu onemogućavaju povratak za profesorsku katedru.

„Na koktelu nakon sastanka rektorskog kolegijuma sa poslanicima u NSRS i predstavnicima i delegacima Parlametarne skupštine BiH iz izborne jedinice pet, prorektor Stevan Trbojević nekim ljudima koji su postavili pitanje mog povratka na Pravni fakultet na Palama odgovorio da sam ja konfliktna ličnost s kojom je nemoguće sarađivati i da zbog toga neću moći da se vratim na Univerzitet i na „njegov“ Pravni fakultet. Na tu izjavu rektor Mitar Novaković dodao je da će odmah otići sa Univerziteta ako se ja vratim“ – izjavio je tada Lukić.

Obzirom da je rektor Novaković optužen za zloupotrebu službenog položaja i da je njegov odlazak iz rektorske fotelje sasvim izvjestan, moguće je da će se upravo po njegovom odlasku Lukić i vratiti na Pravni fakultet. Mogućnost Lukićevog povratka za katedru nedavno je svojim bliskim saradnicima najavio i dekan Pravnog fakulteta u Palama Milan Tomić.

Osim profesora Lukića za katedru bi mogao i jedan od najčuvenijih srpskih pravnika, profesor Kosta Čavoški koji je kao predsjednik Odbora za istinu o Radovanu Karadžiću takođe optužen za podršku haškim optuženicima, i zabranjen mu je ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Povratak Lukića i Čavoškog na Pravni fakultet značajno bi doprinio radu ove ustanove, i podizanju njenog ugleda u akademskoj javnosti, a hoće li se to zaista i dogoditi ili je u pitanju samo bacanje prašine u oči, saznaćemo već vrlo brzo početkom drugog semestra za kada se očekuje njihov povratak, prenosi frontal.rs.

(www.palelive.com / frontal.rs)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare