Radojčić „Lasta“ pozitivan primjer poslovanja

0
ISTOČNO SARAJEVO – Više od 90 odsto privrede Republike Srpske u ovom trenutku vezano je za mala i srednja preduzeća različite vlasničke strukture i njena razvojna politika mora se prilagođavati takvoj situaciji kad se kreiraju podsticaji i razvojne linije – rekao je danas u Istočnom Sarajevu predsjednik Narodne skupštine Srpske Igor Radojičić.
Radojičić je novinarima nakon posjete Fabrici bicikala i saobraćajne signalizacije „Lasta“ rekao da najveći broj privrednih subjekata u Srpskoj, pa čak i porodičnih firmi, uglavnom čine mala i srednja preduzeća, u kojima je i najveći broj zaposlenih.

„To bi u nekom narednom srednjoročnom periodu trebalo da bude fokus i oslonac naših ekonomskih politika. Mala i srednja preduzeća su najfleksibilniji i najlakše se bore i mogu da prilagode kriznim periodima“, pojasnio je Radojičić.

On je kao primjer naveo Poljsku koja je prije tri godine, na vrhu ekonomske krize, najbolje reagovala na tu krizu, jer je imala mala i srednja preduzeća koja su bila efikasna i koja su uspjela da odreaguju na ekonomske probleme.

„Naši veliki predratni sistemi definitivno su nestali i razmišljanja su apsolutno vezana za mala i srednja preduzeća. U ovom momentu nije realno razmišljati da će nastati neki veliki kombinati, osim ako ne dolaze veliki strani kupci“, istakao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, u preduzećima u kojima preovladava filozofija da se sopstvenim snagama radi, najmanje je žalbi i zahtjeva prema Srpskoj.

„To su preduzeća koja sama opstaju na tržištu. Izvršavaju se redovno obaveze, a Republika povremeno uskače sa nekim sredstvima“, rekao je Radojičić.

On je naglasio da je „Lasta“ pozitivan primjer i kad je riječ o vlasništvu, jer je ovo specifično preduzeće, gdje su radnici kao dio vlasničke strukture i održali preduzeće.

„Ono je jedino od velikog broja sarajevskih preduzeća koja je opstalo nakon seobe sarajevskih Srba i velikih privrednih sistema. Mnoga od tih preduzeća su uništena. Tada je napravljena tragična greška sa privrednim subjektima što nisu instalisana i dovedena u funkciju“ – smatra Radojičić.

Prema njegovom mišljenju, bilo bi dobro da lokalna zajednica pomogne „Lasti“ u rješavanju imovinsko-pravnih poslova.

Direktor „Laste“ Savo Beribaka rekao je Radojičiću da očekuje malo bolje razumijevanje od lokalne zajednice, jer bi „Lasta“ sigurno mogla da ima veću i bolju proizvodnju sa novim tehnologijama, a samim tim i više zaposlenih.

On je istakao da ovo preduzeća sa 35 zaposlenih redovno servisira obeveze prema zaposlenim i prema državi.

„Osim bicikle, proizvodimo saobraćajnu signalizaciju, turističke table i panoe, metaloprerađivačke uslužne djelatnosti, površinsku zaštitu lakiranja i pocinčavanja“ – naveo je Beribaka.

Kad je riječ o saobraćajnim znakovima, prema njegovim riječima, tržište su uglavnom Republika Srpska i BiH, a dio se izvozi u Sloveniju. „Nešto bicikla izvozimo u Hrvatsku i Srbiju, ali uglavnom pokrivamo domaće tržište. Mali problem je postala naplata“ – rekao je Beribaka.

Navodeći da je „Lasta“ 2008. godine dobila podsticaj za izvoz saobraćajnih znakova, te kasnije kredit Investiciono-razvojne banke od 70.000 KM, koji je u roku otplaćen, Beribaka je naglasio da nije bilo potrebe za pomoć Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare