Radnicima 29.000 KM za saniranje štete od poplava

0

ZVORNIK – Kompanija „Alumina“ iz Zvornika izdvojila je oko 29.000 KM za pomoć radnicima koji su u majskim poplavama pretrpjeli štetu na objektima u kojima žive.

Pomoćnik direktora za operativne poslove u „Alumini“ Stevo Savić rekao je da je ovom vrstom pomoći obuhvaćeno 35 najugroženijih radnika kojima je uplaćeno po 818 KM.

„U skladu sa Pravilnikom o radu ovog privrednog društva, kojim se predviđa isplata jedne prosječne plate u Republici Srpskoj u slučaju štete na stambenim jedinicama radnika usljed elementarnih nepogoda, Upravni odbor kompanije odobrio je isplatu novčane pomoći radnicima koji su pretrpjeli najviše štete od poplava“, naglasio je Savić i podsjetio da je novčana pomoć ovih dana realizovana.

Na udaru prirodnih nepogoda, koje su tokom maja zahvatile područje zvorničke opštine, našlo se 116 radnika „Alumine“, koji su prijavili štetu od poplava na domaćinstvima.

„Članovi Komisije, koji su imali zadatak da procijene štetu nastalu na imovini radnika fabrike, posjetili su sve radnike koji su prijavili da su njihova domaćinstva pogođena poplavama i klizištima“, rekao je Savić i podsjetio da su se prijave uglavnom odnosile na poplavljene kuće, podrume, pomoćne objekte i dvorišta, oranice, voćnjake, livade, te klizišta i odrone.

Od 116 prijavljenih šteta, znatan broj odnosio se na poplavljene oranice i pomoćne objekte, pa je donesena odluka da se, prema Pravilniku o radu, odobri pomoć za 35 radnika.

„Na ovaj način Kompanija je pokazala društvenu odgovornost, ali i brigu o radnicima i njihovim porodicama“, rekao je Savić.

U „Alumini“ je, na prijedlog Sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva, tokom juna organizovana i akcija solidarnosti pod nazivom „Dnevnica za ugrožene od poplava i klizišta“.

Predsjednik Sindikalne organizacije „Alumine“ Radenko Smiljanić rekao je da je bio dobar odziv, jer se dobrovoljno prijavilo 757 radnika koji su odlučili da izdvoje svoju dnevnicu.

„Iz ovih sredstava pomogli smo 41 radnika koji je u majskim poplavama pretrpio štetu u domaćinstvu“, rekao je Smiljanić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare