Radnici zaprijetili da će štrajkovati glađu

0
Radnici zaprijetili da će štrajkovati glađu

VLASENICA – Zaposleni u Domu zdravlja u Vlasenici 7. decembra ponovo će stupiti u generalni štrajk, među kojima je više radnika najavilo da će štrajkovati i glađu ukoliko poslodavac do tog roka ne ispuni ranije zahtjeve Štrajkačkog odbora.

„Štrajk glađu je krajnje rješenje, jer drugog izbora nemamo… To je konačna odluka radnika“, rekla je Srni predsjednik Štrajkačkog odbora Doma zdravlja Vladanka Vlačić.

Ona je navela da je takva odluka donesena nakon višečasovnih pregovora sa direktorom Doma zdravlja Jagodom Petrović i načelnikom opštine Miroslavom Kraljevićem na sastanku kojem je prisustvovao i predsjednika Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Milenko Granulić.

Direktor Doma zdravlja Jagoda Petrović rekla je da je rješenje za nagomilane probleme, prije svega manjak od 3.000.000 KM, smanjivanje troškova i rješavanje viška zaposlenih u toj ustanovi.

„Predsjednik granskog sindikata je obećao da će o tome razgovarati sa radnicima. Ja se nadam da će imati bar djelimičnog uspjeha, što bi predstavljalo korak naprijed“, navela je Petrovićeva.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević ističe da su se problemi gomilali godinama i da ne mogu biti riješeni bez pomoći republičkih institucija.

Kraljević je apelovao da radnici ne idu u novi štrajk i produbljuju probleme i pozvao na smanjivanje troškova, kako bi ustanova poslovala pozitivno.

„Problem je u velikom broju radnika. Dogovoreno je da se sa radnicima pokuša naći kompromis – da ljudi koji ispunjavaju uslove za penziju prihvate to uz određene otpremnine i pomoć Vlade. Bojim se, da ako ove korake ne realizujemo, onda Dom zdravlja zaista ide u stečaj“, rekao je Kraljević.

Prema riječima predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Milenka Granulića, na spisku zaposlenih u Domu zdravlja, koji su stekli uslove za penzionisanje je 19 radnika.

„Napori sindikata biće usmjereni ka tome da se vidi ko od njih želi da se penzioniše, čime bi ta ustanova ostvarila znatne uštede“, rekao je Granulić.

On je dodao da će Dom zdravlja u realizaciji tih mjera imati i podršku resornog Ministarstva.

„Vidjećemo ko je voljan da ode u penziju, a radnicima koji su primljeni na određeno vrijeme moraju se zaključiti knjižice i oni će morati da napuste Dom zdravlja. Kad to odradimo, onda ćemo zajedno sjesti i vidjeti kako poboljšati finansijsku situaciju, kakvu sistematizaciju uraditi“, rekao je Granulić.

On je dodao da je sa načelnikom dogovorio da se u najskorije vrijeme riješi problem grijanja Doma zdravlja, te time normalizuju uslovi za rad.

Radnici vlaseničkog Doma zdravlja 6. novembra stupili su u generalni štrajk, zahtijevajući od poslodavca isplatu sedam zaostalih plata, putne troškove i uplatu doprinosa.

U međuvremenu, uprava te ustanove radnicima je isplatila 80 odsto aprilske plate, zbog čega je štrajk privremeno bio prekinut prije sedam dana.

Tada su iz Štrajkačkog odbora najavili nastavak štrajka ukoliko ne dođe do ispunjenja zahtjeva, a danas su tu najavu i potvrdili.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare