Radnici spremni da sačuvaju RTVIS

0

ISTOČNO SARAJEVO – Radnici Radio-televizije Istočno Sarajevo /RTVIS/, koja je u stečaju, upozorili su da je u potpunosti doveden u pitanje opstanak ove medijske kuće, koja je od posebnog društvenog značaja za Sarajevsko-romanijsku regiju i istočni dio Republike Srpske.

Radnici RTVIS su ocijenili da bi najbolje rješenje za nagomilane probleme bilo njihovo preuzimanje ove medijske kuće, zbog čega će uskoro uputiti ponudu za transformaciju preduzeća u akcionarsko društvo gdje bi radnici bili njegovi vlasnici.

„Radnici su spremni da preuzmu upravljanje RTVIS i da obezbijede funkcionisanje preduzeća putem sopstvenog marketinga i kroz saradnju sa lokalnim zajednicima i Vladom Republike Srpske“, rekao je predsjednik odbora povjerilaca RTVIS Aleksandar DŽajić i dodao da je procjena radnika da je za funkcionisanje preduzeća potrebno oko 150.000 KM godišnje.

On je dodao da radnici imaju načelnu podršku lokalnih vlasti i Vlade Srpske da su spremni da sarađuju sa RTVIS-om, kao medijskom kućom koja je značajna za ovu regiju.

Napominjući da problemi ove medijske kuće traju već godinama, te da su radnici u nemogućnosti da naplate svoja potraživanja koja iznose oko 500.000 KM, DŽajić je naglasio da su novi problemi nastali imenovanjem Radoslava Bratića za stečajnog upravnika, koji je po preuzimanju funkcije učinio „niz pogrešnih koraka koji su doveli firmu u nezavidnu situaciju“.

„Nigdje nije oglašeno da se firma prodaje ili da traži strateškog partnera, što je trebalo da se uradi prema zakonu. Zatim, nije prihvaćena ni ponuda ‘Elta kabela’ o prodaji dijela firme koji se odnosi na pretplatnike kablovske televizije“, naglasio je DŽajić.

On je dodao da bi stečajni upravnik, da je prihvatio tu ponudu koja je, prema mišljenju radnika, veoma povoljna, mogao u potpunosti da isplati obaveze prema radnicima u iznosu od 101.000 KM, a što su radnici trebali da dobiju po zakonu o stečaju.

„Umjesto toga, odugovlačenjem je stvorio za dva mjeseca novi dug, koji iznosi skoro 60.000 KM, čime je direktno ugrozio isplatu prema radnicima, i više ne postoje realne osnove za isplatu njihovih potraživanja koja iznose ukupno oko 500.000 KM“, upozorio je DŽajić.

On je ukazao i na nelogičnosti kada je riječ o otpuštanju, odnosno zadržavanju na poslu radnika, navodeći da su oni koji su direktno uključeni u proizvodnju dobili otkaz, dok su na poslu ostali „neproduktivni radnici koji imaju veće plate od radnika koji su otpušteni“.

Javno preduzeće Radio-televizija Istočno Sarajevo kao takvo funkcioniše od 2008. godine, a nastavilo je tradiciju Radija Ilidža i Radija Grbavica od 1992. godine.

Radnici ističu da su problemi u funkcionisanju ove medijske kuće nastali zbog nemara lokalnih vlasti Istočnog Sarajeva, osnivača RTVIS-a, koje su na rukovodeća mjesta postavljale nekompetentne ljude, godinama smanjivale finansiranje preduzeća koje su osnovale, da bi ga 2014. godina potpuno obustavile.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare