Radnici očekuju ispunjenje dogovora sa menadžmentom i vladom

0

ISTOČNO SARAJEVO – Štrajkački odbor Bolnice “Srbija” Istočno Sarajevo očekuje pomoć predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića i ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića za ispunjenje dogovora u vezi sa isplatom obaveza prema radnicima, čime bi bio izbjegnut štrajk u ovoj javnoj zdravstvenoj ustanovi, izjavila je danas predsjednik odobra Tatjana Jovičić.
Jovičićeva je u Istočnom Sarajevu rekla da su se osnivač i poslodavac mirovnim sporazumom sa Štrajkačkim odborom obavezali da do danas isplate 300.000 KM za naknade radnicima koje se ne odnose na plate i doprinose.

“Ako ne bude do kraja godine, ne odustajemo od štrajka”, rekla je Jovičićeva novinarima nakon sastanka na otvorenom na kojem su sindikalni predstavnici radnike sva četiri sindikata bolnice informisali o toku rješavanja mirovnog sporazuma sa osnivačem i poslodavcem.

Prema njenim riječima, od direktora bolnice u ostavci Gorana Todorovića prošle sedmice su dobili informaciju da 300.000 KM nije uplaćeno na račun ove zdravstvene ustanove i da se zbog toga ne može razgovarati o tome kako će novac biti isplaćen.

Jovičićeva je podsjetila da je faza procesa mirenja završena i da je prvi dio tog sporazuma koji je potpisan sa osnivačem – ministrom zdravlja i poslodavcem u bolnici ispoštovan – odnosno da su isplaćene septembarska i oktobarska plata, nakon čega je štrajk odgođen za 30. decembar.

“Drugi dio dogovorenog u mirovnom procesu nije ispoštovan, a to je isplata prvih 300.000 KM za refundacije za specijalizacije i subspecijalizacije, otpremnine, jubilarne nagrade, naknade za rođenje djeteta, smrt člana porodice, prevoz”, objasnila je Jovičićeva.

Ona je precizirala da je riječ o dijelu dugogodišnjih dugovanja prema radnicima i da ova suma nikako ne može to pokriti.

“U tom mirovnom sporazumu smo dogovorili da prvi dio, tih 300.000 KM, bude isplaćen do kraja decembra, a ostalo do kraja 2019. godine”, rekla je Jovičićeva i izrazila uvjerenje da prvi dio biti isplaćen do dogovorenog roka.

Prema njenim riječima, dio je dogovora i da ove obaveze radnicima budu isplaćivane hronološki, onim redom kako su nastale i da komisija ispred Štrajkačkog odbora – koju čine predsjednici sva četiri sindikata bolnice, ima uvid u te spiskove.

“Tražili smo sastanak sa direktorom i on nam je u utorak odgovorio da tih 300.000 KM nisu uplaćeni na račun bolnice, pa samim tim ne mogu biti ni održani sastanci o njihovoj raspodjeli i da će sastanak biti održan kad sredstva budu uplaćena”, dodala je Jovičićeva.

Ona je istakla da je Štrajkački odbor nezadovoljan zbog ovakvog odgovora u petak, 21. decembra, uputio zahtjev Viškoviću i Šeraniću da se ispoštuje dogovoreno sa odgovornima u prethodnom mandatu Vlade Republike Srpske i Ministarstva zdravlja Srpske.

“Nadamo se da će rješenje biti pronađeno i da nećemo ići u štrajk”, rekla je Jovičićeva i dodala da u narednim danima očekuju kontakti sa predsjednikom Vlade i ministrom zdravlja Republike Srpske.

Jovičićeva je podsjetila da doprinosi zaposlenima u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu nisu isplaćeni više od osam godina i da je mirovnim sporazumom dogovoreno da sastanak predstavnika zaposlenih i Vlade Srpske o ovom problemu bude održan do 15. februara.

Ona je navela da radnici ne smatraju svojom brigom to što su direktor i menadžment bolnice početkom mjeseca podnijeli ostavku, od kada rade u tehničkom mandatu i da time treba da se bavi osnivač ove zdravstvene ustanove.

“Želimo da dobijemo što prije novo rukovodstvo i radimo normalno. Radnici na to ne mogu da utiču, to su odluke osnivača”, rekla je Jovičićeva i dodala da će predstavnici sindikata nastaviti da na sastancima na otvorenom informišu radnike dokle se došlo sa ispunjenjem mirovnog sporazuma.

Predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara u Bolnici “Srbija” Goran Motika rekao je da je dugačak spisak čime su nezadovoljni članovi ovog sindikata, ali da je sada fokus na izvršavanju dogovora sa direktorom Todorovićem i tadašnjim ministrom zdravlja Republike Srpske Draganom Bogdanićem.

“Očekujemo da se jednom ova priča završi i da radimo svoj posao, imamo dovoljno posla kojim se trebamo baviti”, kaže Motika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments