Radnici čekaju septembarsku platu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Zaposleni u Bolnici Istočno Sarajevo danas su protestovali ispred ove zdravstvene ustanove, zahtijevajući hitno i suštinsko rješavanje postojećih problema, posebno isplate plata, naknada za prevoz i doprinose.

Radnici su naveli da su posljednju platu primili za avgust, te da je i za tu platu novac pozajmljen.

Oni su poručili da ne žele egzistencijalnu nesigurnost, već da budu redovno plaćeni, te odbacili tvrdnje direktora Fonda zdravstvenog osiguranja da su „preplaćeni“.

„Taj novac ćemo vratiti Fondu kada dignemo kredit da bismo do kraja godine sami sebi isplatili još koju platu i platili dio dugovanja“, rekla je predsjednik Glavnog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske Spomenka Janjić.

Ona je navela da se radnici Bolnice nijednim ugovorom nisu obavezali da svojim platama kupuju lijekove za pacijente, reagencije za laboratorije, potrošni materijal…

„To je obaveza osnivača i vlasnika ustanove i nije naše da iznalazimo načine na koje će to učiniti“, dodala je Janjićeva.

Ona je podsjetila da se navršava četiri godine od kada se radnicima Bolnice ne uplaćuju doprinosi, zbog čega ne mogu da ostvare pravo na penziju ili je ona umanjena.

Ističući da neće i dalje da liječe svoje pacijente u uslovima nedostojnim čovjeka, radnici su zatražili da im se obezbijede uslovi za normalno funkcionisanje i obavljanje ovog veoma složenog i odgovornog posla.

„Da bi smo mogli da radimo svoj posao, neophodni su nam adekvatan prostor, redovno snabdijevanje lijekovima, reagencijama, potrošnim materijalom… Pitamo se šta je sa davno obećanom rekonstrukcijom za koju su obezbijeđena sredstva od Savjeta ministara BiH, šta je sa izgradnjom nove bolnice“, istakli su zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Doktor Brana Radović istakla je da je ova bolnica po kvalitetu i obrazovanju kadra druga u Republici Srpskoj, poslije bolnice u Banjaluci.

„Radimo u nemogućim uslovima, a ne dobijamo plate… Broj hospitalno liječenih bolesnika u Bolnici do kraja godine biće 11.000, pa ipak pacijenti ne trpe“, dodala je ona.

Radnici su najavili da će svaki dan održavati proteste do rješenja problema.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović rekao je ranije da sa Fondom zdravstvenog osiguranja imaju potpisan ugovor na 6,9 miliona KM za ovu godinu, što nije dovoljno, zbog čega se mora napraviti novi ugovor i sredstva za 2015. godinu treba povećati na bar osam miliona KM.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare