Radionice za djecu u OŠ “Sveti Sava”

0

ZVORNIK – U zvorničkoj Osnovnoj školi “Sveti Sava” večeras je održana radionica o temi “Prava i odgovornosti na internetu” u organizaciji Ombudsmana za djecu Republike Srpske, a u okviru Dječije nedjelje.

Radionicom je obuhvaćen Savjet učenika ove škole čiji će članovi ono što nauče prenijeti u svoja odjeljenja.

Zamjenik ombudsmana za djecu Republike Srpske Zlata Hadžić Bajrić rekla je za Srnu da su Dječiju nedjelju posvetili Zvorniku na poseban način, jer će u zvorničkoj školi realizovati tri radionice sa djecom.

“Posebno je važno djeci skrenuti pažnju da imaju svoja prava i Nedjelja djeteta je vrijeme kada o tome treba govoriti. Međutim, korištenje interneta može da ima velike rizike za djecu i ovom prilikom im želimo skrenuti pažnju da na internetu moraju da se ponašaju odgovorno”, istakla je Bajrićeva.

Ona je dodala da djeca putem interneta mogu da ostvare pravo na razmjenu mišljenja, pravo na druženje, na informaciju. Oni imaju prava i na zaštitu od nasilja na internetu koje djeca često ne prepoznaju.

“Mi smo im skrenuli pažnju kako da prepoznaju nasilje na internetu, šta da učine, a da ne počine nasilje, jer imamo djecu koja vrlo rado `lajkuju` neke sadržaje na internetu što može da povrijedi nekoga drugog. Najvažnije je da djeca prepoznaju i da prijave roditeljima i školi sve što im se učini da nije prikladno ili pristojno i da ih može ugroziti”, istakla je Bajrićeva.

Još dvije radionice biće održane sutra. Jedna je pod nazivom “Da li znamo šta je nasilje” i biće realizovana u šestom odjeljenju.

“Svjedoci smo da živimo u vremenu kada djecu treba zaštititi od nasilja, a da bi smo ih zaštitili treba da ih naučimo šta je prevencija, kako da prepoznaju nasilje i kome da se obrate”, naglasila je Bajrićeva.

Druga radionica, koja će biti održana sutra, je pod nazivom “Kako se zaštititi na internetu” i njome će biti obuhvaćeni svi učenici četvrtog razreda zvorničke škole.

“Vrlo je važno da djeca znaju kako da se ponašaju na internetu i da znaju da njihova komunikacija preko interneta treba prije svega da bude pristojna i da ne učine drugome ono što ne bi učinili u stvarnom životu”, poručila je Bajrićeva.

Direktor OŠ “Sveti Sava” Nada Zekić istakla je da će u ovoj školi u okviru Dječije nedjelje od 7. do 11. oktobra, osim radionica i časova odjeljenskih zajednica posvećenih dječijim pravima i obavezama, biti održan i maskenbal.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments