Radionica za povratnike o proizvodnji “kornišona”

0

ZVORNIK – U Zvorniku je održana danas prva radionica o temi “Proizvodnja kornišona” za osam povratnika koji su obuhvaćeni projektom “Ekonomska integracija manjinskih povratničkih porodica u opštini Zvornik”.

Učesnici radionice upoznati su o izvršenoj analizi zemljišta, o vrsti đubriva neophodnoj za uzgajanje “kornišona”, kao i o načinu sadnje.

Ovim korisnicima krajem maja biće podijeljen sjemenski materijal, đubrivo, mreže i sredstva za zaštitu.

Radionica je održana pod pokroviteljstvom humanitarne organizacije Katolik rilif servis /CRS/.

U okviru istog projekta za 22 korisnika prošle sedmice podijeljene su sadnice malina za ukupno 27,5 dunuma obradivih površina.

Osim besplatnih sadnica maline, sjemenskog materijala kastavca “kornišona” i besplatne analize zemljišta, korisnici će dobiti i sisteme za navodnjavanje, te kompletnu teorijsku i praktičnu obuku.

Ukupna vrijednost projekta je oko 50.000 KM, a sredstva su obezbijedili CRS, Ambasada SAD u BiH kroz Fond “Julia V. Taft”, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, federalno Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i opština Zvornik.

U projekat je uključena i Zemljoradnička zadruga “Voćar” iz Glumine kod Zvornika, koja će korisnicima pomagati na terenu, a putem ove zadruge biće obezbijeđen i otkup ovogodišnjeg roda, saopšteno je iz opštine Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments