Radionica o razvoju ljudskog kapitala

0

Evropska trening fondacija /ETF/ organizuje sutra na Jahorini radionicu „Partnerstvo na različitim nivoima u sistemu razvoja ljudskog kapitala u BiH“ s ciljem pružanja dodatnih pojašnjenja i novijih informacija o potrebi za partnerstvom i saradnjom između različitih interesnih strana radi ostvarivanja daljeg napretka u provođenju planirane reforme.


Iz Delegacije EU u BiH saopšteno je da će učesnici radionice imati priliku da razgovaraju o ključnim prioritetima, o tome šta može biti poboljšano u srednjoročnoj i dugoročnoj perspektivi kako bi bila obezbjeđena bolja usklađenost sa tržištem rada.

Učesnici će se upoznati o perspektivama i primjerima dobre prakse iz EU i država članica EU u oblasti saradnje u sektoru obrazovanja i obuke, zapošljavanja i tržišta rada, a koji se odnose na usklađivanje vještina i ponude sa potražnjom na tržištu rada i na partnerske odnose kojima se obezbjeđuje poboljšan kvalitet VET-a.

U izvještaju za Torinski proces 2012. ukazuje se da su od prethodnog ciklusa, od 2010. godine, postignute značajne promjene u reformi stručnog obrazovanja.

Nalazi ukazuju da se BiH mora suočiti sa važnim izazovom koji se odnosi na visoke stope nezaposlenosti, a posebno među mladima.

Vrijeme je da se povećaju napori u strateškom razvoju ljudskih resursa s ciljem unapređenja održivog ekonomskog razvoja i socijalne kohezije, a posebno u odnosu na strategije Evropa 2020 i EU za obrazovanje i obuku 2020.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare