Rad Mladena Ćajića zvanični turistički suvenir Sokoca

0

SOKOLAC – Za zvanični turistički suvenir opštine Sokolac sa motivom „Glasinačka kolica“ danas je izabran rad suvenira akademskog slikara sa Sokoca, od pet pristiglih na konkurs, rekla je novinarima Jovana Soldar predsjednik komisije za izbor.

„Riječ je o medaljonu `Glasinačka kolica` izrađenom od gipsa u plitkom reljefu, patiniran akrilnim bojama i lakiran, tako da izledom podsjeća na bronzu“, navela je Soldarova.

Ona je pohvalila i ostala četiri idejna rješenja koja su pristiga na konkurs i ocijenila da su svi lijepi na svoj način.

Autor zvaničnog turističkog suvenira opštine Sokolac Mladen Ćajić rekao je Srni da mu je posebno drago što je njegov rad izabran kao najbolji jer je tema glasinačka kultura i jedan od najpoznatijih predmeta iz ove kulture – glasinačka kolica.

„Iako živimo na Glasincu, čini se da nismo dovoljno informisani o viševjekovnoj civilizaciji i njenim tekovinama“, kaže Ćajić.

On ističe da sama kolica potiču iz halštatskog perioda glasinačke kulture, originalno napravljena od bronze, te da se i zbog toga odlučio da napravi medaljon koji je imitacija bronze.

Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije opštine Sokolac Mirjana Simović, je rekla novinarima da izborom zvaničnog suvenira namjeravaju da upotpune turističku ponuda ove opštine, da se favorizuje Glasinac kao arheološko nalazište koje je i dalje nedovoljno istraženo, te da u prvi plan istaknu glasinačka kolica, koja su malo nepravedno zaboravljena.

Simovićeva je podsjetila da su glasinačka kolica prvi artefakt koji je pronađen prilikom arheoloških iskopavanja na ovoj visoravni 1880. godine.

Ona je navela da se turistički radnici na Sokocu nadaju da će se skoro stvoriti uslovi da se glasinačka kolica vrate na ove prostore iz Prirodnoistorijskog muzeja u Beču.

Simovićeva je napomenula da se ovaj arheološki predmet, prema procjeni istraživača, koristio prilikom vršenja obreda i povezivao se sa kultom Sunca.

„Savremeni arheolozi smatraju glasinačka kolica draguljem bosansko-hercegovačke arheologije i mi smo ponosni na ovaj nalaz“, kaže Simovićeva.

Ona dodaje da su u Turističkoj organizacija opštine Sokolac željeli da daju pravo mjesto i pravu vrijednost ovom arheološkom artefaktu te odlučili da „Glasinačka kolica“ budu turistički simbol opštine Sokolac.

„Želja nam je bila da ljudi koji dođu na Sokolac i provedu određeno vrijeme ovdje, osim uspomena ponesu i uspomenu u obliku turističkog suvenira uz želju da ponovo dođu“, izjavila je Simovićeva.

Prema njenim riječima, Komisija za izbor je svojim radom doprinijela da Sokolac po prvi put danas dobije zvanični turistički suvenir.

Godine 1880. prilikom gradnje nove ceste od Podromanije u Rogaticu – kod hana Šarenca nađena su kultna glasinačka kolica uz nekoliko bronzanih predmeta od velikog značaja.

Izrađena su od bronze, a izledom podsjećaju na dva imaginarna hibridna bića, koja imaju tijelo goluba, kljun barske ptice, krestu pijetla i uši bika.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare