„Susreti srpskih zemalja“ počinju sutra

0

Manifestacija „Susreti srpskih zemalja“ od sutra do 2. aprila na Jahorini će 22. put, u organizaciji Udruženja „Ćirilica“, okupiti oko 200 učesnika sa prostora bivše Jugoslavije, kao i Srbe iz dijaspore.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović izjavio je da ova manifestacija doprinosi jačanju odnosa i saradnje Srba sa obje strane Drine.

„Ova manifestacija nama pomaže u aktivnostima na očuvanju srpskog jezika, srpskog pisma, na očuvanju naše kulture i tradicije“, rekao je ranije Cicović.

On je dodao da Udruženje „Ćirilica“ ovom manifestacijom okuplja sve Srbe sa Kosova i Metohije, iz Hrvatske i drugih dijelova bivše Jugoslavije, „sve ljude kojima je Republika Srpska na srcu“.

„Ove godine je posebno interesantno što ćemo na Palama imati jedan čas srpskog jezika koji će biti održan u hramu, gdje će i ove godine biti dat još jedan doprinos potrebi za njegom našeg srpskog jezika i ćirilice“, rekao je Cicović.

Član Organizacionog odbora Slavko Macura rekao je da svake godine za sve susrete imaju različite slogane u vezi sa aktuelnom situacijom, koja utiče na očuvanje identiteta.

„Ove godine, kako bi susreti opstali i trajali još dugo, slogan je „Srpska mladost – snaga Srbije“. Mi u našoj mladosti vidimo budućnost i naših susreta i budućnost Srbije i srpskog naroda – kada kažem Srbije mislim i na Republiku Srpsku i Crnu Goru“, naveo je Macura.

Predsjedavajući Skupštine Udruženja „Ćirilica“ LJubinko Stojanović istakao je da će na Jahorini, između ostalih događaja, biti održana svečana akademija kojoj će domaćin biti glumac LJubomir Tadić, koji će kazivati stihove obrađene za tu priliku.

„Sa nama će 31. marta u Domu kulture na Palama biti i kulturno-umetnička društva iz Gračanice, Srebrenice, Vukovara. Uspeli smo da na Jahorinu dovedemo Vukovar, Gračanicu i Srebrenicu“, rekao je Stojanović.

Prvi „Susreti srpskih zemalja“ održani su ratne 1995. godine i okupili su, prema riječima organizatora, Srbe sa idejom prijateljstva i očuvanja tradicije i srpskog pisma.

Najstarija manifestacija u Republici Srpskoj održava tradiciju okupljanja i saradnje na kulturnom i sportskom polju u svim krajevima gdje žive Srbi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare