„Studen prom“ i „Obuća“ pozitivni primjeri uspješnog poslovanja

0

ZVORNIK – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ocijenio je danas da su firme „Studen prom“ i „Obuća“ iz Karakaja, kod Zvornika, primjer uspješnog poslovanja i u kriznim vremenima, jer su, prije svega, izvozno orijentisane i zapošljavaju veliki broj radnika.

Radojičić je, nakon posjete i razgovora sa rukovodstvima ove dvije firme, rekao novinarima da su i „Studen prom“ i „Obuća“ korisnici kredita Investiciono-razvojne banke RS koji su uloženi u razvoj i unapređivanje proizvodnje ovih kolektiva.

On je naglasio da je industrija obuće vrlo interesantna, jer zapošljava oko 10.000 radnika na nivou Republike Srpske.

Ističući da su krediti Investiciono-razvojne banke povoljniji od kredita komercijalnih banaka, Radojičić je naglasio da je oko 20 odsto ukupnog kreditnog potencijala u Srpskoj bilo plasirano putem Investiciono-razvojne banke što je, između ostalog, i komercijalnim bankama smanjilo kamatnu stopu za oko 0,5 odsto.

Radojičić je rekao da firma „Studen prom“ ima tendenciju daljeg razvoja sa povećanjem izvoza i broja zaposlenih radnika.

Vlasnik firme „Studen prom“ Pero Divljanović rekao je da se ova firma bavi otkupom i preradom mesa puževa i da kompletnu proizvodnju izvozi u Francusku, Italiju i NJemačku.

On je naveo da je ovo jedina firma na Balkanu koja se bavi ovom proizvodnjom i dodao da je njen kapacitet oko 4.000 tona skladišnog prostora, dok radi sa kapacitetom između 1.500 i 2.000 tona živog puža.

On je rekao da je kredit Investiciono-razvojne banke RS od pet miliona KM uložen u kupovinu proizvodnog kompleksa, nakon čega je renoviran pogon i usklađena proizvodnja za izvoz mesa puža u EU.

„Studen prom“ je počeo da radi 1998. godine, a zapošljava stotinak radnika u stalnom radnom odnosu i između 200 i 300 radnika u sezoni.

Vlasnik „Obuće“ Vladimir Mijatović rekao je da ova firma proizvodi oko 500.000 pari obuće na godišnjem nivou, te da, uglavnom, svu proizvodnju plasira na inostrano tržište.

Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović rekao je da opština godišnje izdvoji između 200.000 i 300.000 KM na ime podsticaja za nova zapošljavanja.

Naglasivši da se dozvole za preduzetničke djelatnosti u opštini izdaju samo za jedan dan, Stevanović je rekao da je lokalna uprava stalno u kontaktu sa privrednicima radi rješavanja njihovih svakodnevnih problema.

„U ovim teškim vremenima lokalna uprava je pri ruci onima koji se bave proizvodnjom i koji zapošljavaju nove radnike“, istakao je Stevanović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare