„Prvi kadar“ dostigao regionalni filmski rejting

0

ISTOČNO SARAJEVO – Producentska kuća „Forum teatar“ iz Istočnog Sarajeva od osnivanja se trudi da se putem pozorišta, animiranog i dokumentarnog filma, pa sve do veoma ozbiljnog festivalskog projekta „Prvi kadar“ nametne filmskoj javnosti Republike Srpske, BiH i okruženja kao jedan od najjačih fetivala u regionu.

Redovni profesor i šef katedre za televizijsku režiju Akademije umjetnosti u Beogradu i televizijski i filmski režiser Dragan Elčić ističe u intervjuu Srni da je, kada je o studentskoj selekciji riječ, „Prvi kadar“ jedan od najjačih festivala u regionu.

„Priča o ovom festivalu i `Forum teatru` počinje u trenutku kada je nekoliko entuzijasta u ovom dijelu Republike Srpske odlučilo da, u vrijeme egzodusa sarajevskih Srba i opšte neimaštine, proba da u kulturni život ugradi biser svojevrsne inspiracije, nadahnuća i energije koja nas je okupljala, biser umjetnosti`“, objašnjava Elčić.

On napominje da se organizatori bore sa materijalnim poteškoćama i problemima da bi zadržali kontinuitet i da bi očuvali Festival.

„To je sizifovski posao, jer kako se mijenja politika, odnosno vlast, tako se mijenja i odnos prema umjetničkom stvaralaštvu, pošto neko prepozna kvalitet, a neko ga potpuno zanemari“ – navodi Elčić.

Elčić ističe da se mora obratiti pažnja na edukaciju, dakle ne samo na prikazivanje filmova ili održavanja manifestacije zarad nje same, nego je riječ o tome da se tokom cijele godine prikuplja građa, pripremaju projekti..

„Na ovom festivalu prvi put sam dobio zadatak da u srednjoj školi držim predavanja o dokumentarnom filmu, o umjetnosti u cjelini, što je još jedan novi impresivni dodatak toj ideji“ – objašnjava Elčić.

On smatra da da bi i drugi „stariji i eminentniji“ festivali trebalo da se ugledaju na „Prvi kadar“ koji je, iako mlad, mnogo ozbiljniji od nekih sličnih festivala koji imaju tradiciju dužu od pola vijeka.

Elčić ukazuje na činjenicu da je sala za projekcije filmova sve vrijeme Festivala bila puna posjetilaca što, kao je naveo, najbolje govori o načinu na koji „Forum teatar“ uspijeva da animira i zainteresuje mlade ljude, organizuje škole filma, filmske projekcije itd.

„Teme koje crpimo iz naše stvarnosti su dokumentarni filmovi kojima dominiraju ratna dešavanja, tragične sudbine, život marginalizovanih i socijalno ugroženih kategorija građana itd. Imam utisak da nemamo hrabrosti da napravimo iskorak iz tog vremena“ – ocjenjuje Elčić, govoreći o tematici radova.

Elčić, koji je i predsjednik Internacionalnog žirija 7. Međunarodnog festivala „Prvog kadra – vizura stvarnosti“, smatra da noviji filmovi mlađih autora nagovještavaju /veoma potreban/ optimizam.

On je siguran da grad Istočno Sarajevo ima kapacitet i razumijevanje za razvoj filmske infrastrukture na ovim prostorima.

Elčić upozorava i da, u vezi sa očekivanjima pozitivne stručne valorizacije i međunarodne afirmacije filmova koji se nalaze i koji će biti u budućim zvaničnim konkurencijama Festivala, na ovim prostorima postoji „problem edukacije i praćenja savremenih trendova“.

„Bojim se da ima još dosta problema na putu da bismo mogli da budemo konkurentni ostalim festivalima. Do sada su iz Republike Srpske dolazili filmovi koji su hvatali teme iz materijalne stvarnosti, koje su tretirali kroz prizmu emocija pojedinaca. Ako takav film želi da pređe Drinu, onda treba da ima vanvremensku i opštu ljudsku dimenziju“, naglašava Elčić.

Prema njegovim riječima, potrebno je lokalne teme uzdići na globalni nivo, na kojem će biti prepoznatljive i opšteprihvaćene, univerzalne u bilo kojem kraju svijeta.

„Kad dođemo do tog nivoa, onda će ti filmovi imati svoju šansu – u suprotnom će ostati samo na ovom dijelu. Na primjer, NATO bombardovanje na Martovskom festivalu bilo je tema skoro 50 filmova u zvaničnoj selekciji, ali ni jedan od njih nije prešao Drinu i nije doživio nikakvu međunarodnu afirmaciju“, pojašnjava on.

Elčić zaključuje da Srbi imaju talenat za film i, ukoliko se budu malo više potrudili, informisali i istraživali o tome šta su perspektive savremenog svjetskog filma, i pokušaju da idu u korak s njim, onda treba da „sva svoja osjećanja i jedinstvenu dušu pretoče u vanvremensku dimenziju, jer sve dok lokalno bude mjera, neće biti napretka i međunarodnog rejtinga“.

Dragan Elčić je redovni profesor i šef Katedre za TV režiju Akademije umjetnosti u Beogradu i televizijski i filmski režiser.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare