„Ozrensko mirboženje“ 8. januara kod manastira Svetog Nikole

0

ISTOČNO SARAJEVO – Povodom hapšenja srpskih ratnih veterana i zastrašivanja njihovih porodica, Udruženje „Veterani Republike Srpske“ organizovaće javni skup „Ozrensko mirboženje“ 8. januara kod manastira Svetog Nikole na Ozrenu, izjavio je danas Zoran Trifunović, predstavnik veterana sa područja Sarajevsko-romanijske regije.

On je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da cilj „Ozrenskog mirboženja“ jeste da veterani Srpske pošalju jasnu poruku da neće unedogled trpjeti primjenu selektivne pravde i pravnog nasilja u BiH.

Prema njegovim riječima, ova organizacija želi da sa „Ozrenskog mirboženja“ uputi „poruku mira svim prijateljima i neprijateljima, kako to vjera pravoslavna nalaže“.

„Uz blagoslov koji će tražiti od NJegovog preosveštenstva vladike zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma i poziva da im se taj dan pridruži, Veterani Republike Srpske na `Ozrensko mirboženje` pozivaju i nosioce najviših funkcija u Republici Srpskoj i predstavnike Srpske u zajedničkim institucijama BiH“, rekao je Trifunović.

On je precizirao da su pozivi za sabor veterana na Ozrenu upućeni predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, predsjedniku Narodne skupštine Nedeljku Čubriloviću, predsjedniku Vlade Željki Cvijanović, novoizabranom ministru rada i boračko-invalidske zaštite Milenku Savanoviću, ministru unutrašnjih poslova Draganu Lukaču, članu Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladenu Ivaniću, kao i svim predsjednicima političkih partija koje imaju poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Veterani Srpske pozvali su i sve saborce-ratne veterane, članove porodica poginulih i utamničenih, ratne vojne invalide, članove Boračke organizacije Republike Srpske i svih organizacija i udruženja nastalih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i sve ljude dobre volje da im se pridruže 8. januara, drugog dana Božića, a uoči Dana Republike Srpske, na svetoj zemlji Nemanjića na Ozrenu.

Trifunović je podvukao da je cilj ovog sabora veterana da se uputi jasna poruka da „neće proći plan federalnog Sarajeva da se masovnim i selektivnim suđenjem Srbima, zapravo osudi Republika Srpska“.

„Neprihvatljivo je za nas da je samo u posljednjih dva mjeseca u Sarajevo u Sud BiH dovedeno 55 naših ljudi, koji su osumnjičeni za ratne zločine, a da niko od predstavnika srpskog naroda u zajedničkim institucijama BiH nije adekvatno reagovao“, poručio je Trifunović.

On je naglasio da veterani Srpske neće dozvoliti stvaranje lažne slike o karakteru rata u BiH.

Prema njegovim riječima, veterani su ogorčeni i zbog načina na koji su Srbi hapšeni posljednjih dana, jer se radilo o brutalnim i spektakularnim akcijama, za šta nije bilo potrebe, jer su se svi ti ljudi u prethodnom periodu uredno javljali na sudske pozive.

„Zašto srpski političari ćute na sve to? E, na to pitanje čekamo odgovor na Ozrenu“, poručio je Trifunović.

Skup „Ozrensko mirboženje“ zakazan je za 11.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare