“Lut fest” ima značajno mjesto u kulturnoj politici grada

0

ISTOČNO SARAJEVO – Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest”, koji će biti održan od 14. do 18. maja u Istočnom Sarajevu, zauzima značajno mjesto u kulturnoj politici Grada, rekao je gradonačelnik Vinko Radovanović.

Radovanović je na današnjoj sjednici Organizacionog odbora 13. Festivala “Lut fest 2012”, na kojoj su razmatrani program i realizacija festivala i finansijska konstrukcija, najavio da će podrška Grada ovom kulturnom događaju biti kao i prethodnih godina, jer je njegovo održavanja od izuzetnog značaja za grad, ali se na sredstva mora sačekati dok se provede konkursna procedura.

Umjetnički direktor Festivala Vitomir Mitrić rekao je Srni da Festival sufinansira i Ministarstvo prosvjete i kulutre Republike Srpske, koje je ovu manifestaciju uvrstilo u red jedne od najkvalitenijih manifestacija u kategoriji pozorišnih festivala Republike Srpske koji se organizuju vaninstitucionalno.

“Festival finansira i opština Istočna Ilidža, a generalni sponzor je Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo. Sponzor predstave `Čudovišta`, koja dolazi iz Istanbula je ambasador Turske u BiH /Ahmet Jildiz/”, rekao je Mitrić

On je dodao da će Festival otvoriti ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović ili njegov zamjenik Irena Soldat, a cijeli Festival će pratiti predstavnik ovog ministarstva.

Na 13. “Lut festu” u Istočnom Sarajevu učestvovaće 11 pozorišta iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Slovenije, Bugarske, Njemačke, Izraela i Turske.

Moto ovogodišnjeg festivala “Male forme, veliki dometi” predstavlja suštinu lutkaasrkog teatra, ako pozorita sažetosti u kome lutka kao mala forma dobija neograničene mogućnosti.

“Koncept festivala je takav da će zasigurno opravdati ovaj moto, jer će predstave biti izvedene sa različitim efektima izraza”, naglasio je Mitrić.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zi0kQ4rM5Ag}

Svečano otvaranje Festivala biće u ponedjeljak, 14. maja u 17.00 časova, kada će se publici predstaviti pozorište iz Izraela sa predstavom “Kišna ptica”. U utorak, 15. maja nastupiće Dječije pozorište Republike Srpske iz Banjaluke sa predstavom “Vuk i sedam jarića u muzeju bajki” i pozorište iz Istanbula sa “Čudovištem”.

Prema programu festivala, u srijedu, 16. maja predstaviće se bugarsko pozorište sa predstavom “Ljubav za tri narandže” i mostarsko pozorište lutaka sa “Šumom na kraju svijeta”.

U četvrtak, 17. maja publici će se predstaviti slovenačko pozorište sa “Raspjevanim zamkom”, sarajevski Studio lutkarstva “Patuljak nam priča” i njemačko pozorište “Princeza kao guščarica”.

U petak, 18. maja nastupiće pozorište maldih iz Novog Sada sa “Crvenkapom”, a Festival će zatvoriti Lutkarsko pozorište “Sanjari” iz Sofije sa predstavom “Karlson i Malisa”.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments