„Lukina knjiga“ na dar mališanima

0

SOKOLAC – Iz pera sokolačkog književnika Milanka Borovčanina Romsoka izašla je „Lukina knjiga“.

Ona je posvećena, kako sam autor kaže, njegovim unučićima Luki i Katarini, ali i ostaloj djeci i „malo većim ljudima“.

„Nastojao sam da kroz 44 pjesme mališanima pošaljem pozitivne poruke i pouke, trudeći se da izbjegnem `vrckanje umilnih i šarenih riječi, koje djecu na momenat prevare praznom čarolijom`, kako je dobro uočio recenzent ove knjige Slobodan Ristović, književnik iz Užica“, rekao je Borovčanin.

On kaže da knjigu nije stvarao planski, „no mimogred“, kako to kaže narod u romanijskom kraju.

„Pjesme su nastajale sporadično, od prilike do prilike, nekih desetak, pa sigurno i koju godinu više. I eto, došao je dan kada ih se nakupilo dovoljno da `zatraže` krov nad glavom, svoju toplu kuću među koricama `Lukine knjige`“, navodi za Srnu Romsok.

Nije mogao da izvoji neku od pjesama, jer su mu sve podjednako drage, ali unučićima najradije čita: „Baladu o DŽoniju“, „Moju školu“, „Svice“ i „Našu slavu“.

Borovčanin zahvaljuje Milu Šuki iz Štamparije Sokolac, sokolačkom slikaru Nenadu Pržulju za ilustracije, Darku Todoroviću za prelom, lektoru Gruju Leru, i recenzentima Slobodanu Ristoviću i Milenku Jevđeviću.

Izdavač knjige je Književni klub „Romanija“ sa Sokoca.

„Lukina knjiga“ predstavlja prve Romsokove stihove namijenjene djeci, a iz njegove sjetne duše iznjedrilo se do sada šest knjiga poezije, četiri knjige pripovijedaka, priča i putopisa, te dva romana „Snoviđenja“ i „Zakletva“, kao i više zajedničkih knjiga sa drugim autorima.

Milanko Borovčanin je penzionisani zdravstveni radnik, planinar, zaljubljenik u prirodu i zavičajnu planinu Romaniju, zbog koje je i dobio nadimak Romsok.

Romsok priprema za štampu četrnaestu samostalnu knjigu „Priče sa planine“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare