„Jahorinski poslovni dani “ 25. i 26. februara

0

Međunarodna naučno–stručna konferencija „Jahorinski poslovni dani“ posvećena turizmu kao najperspektivnijoj privrednoj grani u BiH i zemljama jugoistočne Evrope, kao i drugim temama iz oblasti ekonomije i preduzetništva, biće održana 25. i 26. februara na Jahorini.

Iz Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu saopšteno je da će na Konferenciji, koja će ove godine biti fokusirana na temu „Turizam u funkciji ekonomskog razvoja“, biti predstavljeno 70 radova priznatih naučnika, stručnjaka i studenta sa univerziteta iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i NJemačke.

Na plenarnoj sesiji uvodničari će biti profesor Peter Šulte sa Instituta za evropske poslove /INEA/ iz NJemačke, profesor LJubica Knežević–Cvelbar sa Ekonomskog fakulteta u LJubljani i profesor Slavica Tomić sa Ekonomskog fakulteta u Subotici.

Potom će radovi biti predstavljeni u tri sesije, tokom kojih će se pokušati odgovoriti na pitanje kako turizam pomaže ekonomskom razvoju, šta je novo u sektoru turizma i koji oblici turizma su trenutno najprihvatljiviji i najprofitabilniji, te mogu li prihodi od turizma nadomjestiti nedostatak proizvodnje u drugim privrednim sektorima.

Osim uobičajenog tematskog okruglog stola, ovogodišnji „Jahorinski poslovni dani“ prvi put će organizovati okrugli sto dekana ekonomskih fakulteta iz svih zemalja jugoistočne Evrope.

Na okruglom stolu, koji će biti održan u četvrtak, 26. februara, u 10.00 časova u zgradi Ekonomskog fakulteta na Palama, više od 15 dekana ekonomskih fakulteta iz regiona prvi put će razmijeniti mišljenja o ključnim pitanjima razvoja ekonomije i ekonomske saradnje u zemljama regiona, te razgovarati o mogućnostima međusobne saradnje u izradi projekata u nastavi, posebno u drugom i trećem ciklusu studija, razmjeni profesora i studenata, zajedničkoj organizaciji ovakvih i sličnih naučnih skupova, savjetovanja, ljetnih škola i akademija.

Tokom konferencije biće organizovano tradicionalno predstavljanje gastro ponude Sarajevsko–romanijske regije, kao i obilazak Jahorine i drugih turističkih destinacija i atrakcija ovoga kraja.

Pokrovitelji ovog skupa su ministarstva nauke i tehnologije, prosvjete i kulture, te trgovine i turizma Republike Srpske, Vlada Zeničko–dobojskog kantona, Grad Istočno Sarajevo i Olimpijski centar „Jahorina“.

Konferencija, koju četvrtu godinu zaredom organizuju Ekonomski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Centar za inovativnost i preduzetništvo Univerziteta u Zenici, biće svečano otvorena u srijedu, 25. februara u 10.00 časova u Hotelu „Termag“.

Ove godine organizacija konferencije ima i regionalni karakter, budući da su njeni suorganizatori i Ekonomski fakultet Subotica i Ekonomski fakultet u Podgorici.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare