“Jahorinski poslovni dani 2014” počinju 5. februara

0

Treća naučno-stručna konferencija “Jahorinski poslovni dani 2014” biće otvorena na Jahorini u srijedu, 5. februara.


Glavna tema “Jahorinskih poslovnih dana preduzetništva, gastronomije i turizma 2014” biće Inovativnost i preduzetništvo u turizmu, rečeno je Srni u Sekretarijatu ove konferencije.

Konferenciju, na kojoj će u tri sesije biti prezentovano više od stotinu naučno–stručnih i studentskih radova, trebalo bi da otvori ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić.

Svečanom otvaranju Konferencije prisustvovaće i rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković i Univerziteta u Zenici DŽevad Zečić, predstavnici grada i opština Istočnog Sarajeva, kao i predstavnici Zeničko–dobojskog kantona.

Potvrđen je i dolazak znatnog broja predstavnika diplomatskog kora u BiH, kao i zvaničnika Kancelarije specijalnog predstavnika EU za BiH.

Uvodničari plenarnog dijela Konferencije, koja će trajati do 7. februara, biće istaknuti međunarodni stručnjaci Gerd Vasenbergs sa Instituta za inovativnost i preduzetništvo u NJemačkoj i dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta Burč iz Turske Teoman Duman.

Učesnici ovog eminentnog međunarodnog naučno-stručnog skupa razmotriće niz tema kao što su: Ekonomski rast i razvoj, Regionalni i ruralni razvoj, Prekogranična saradnja, Alternativni oblici, Konkuretnost, Inovacije, Tržište rada i ljudski kapital, Prirodno okruženje, Porezi, Transport, Sport i zdravlje, Bezbjednost, Kvalitet i druge teme od interesa.

Osim tri sesije, tokom kojih će svoje radove izlagati naučnici i stručnjaci iz NJemačke, Turske, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i BiH, kao i studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Zenici, prvog dana Konferencije predviđena je i promocija turističke i gastro–ponude Sarajevsko-romanijskog regiona.

Programom Konferencije predviđeno je i održavanje završnog okruglog stola, kao i zabavni i sportski program u organizaciji studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U prethodne dvije godine Konferencija je na Jahorini okupila oko 400 naučnika i stručnjaka iz regiona i Evrope, a izloženo je više od 200 naučnih radova, koji su štampani u dva zbornika.

Konferenciju, koja će biti održana u Hotelu “Termag”, organizovali su Ekonomski fakultet Pale Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Centar za inovativnost i preduzetništvo Univerziteta u Zenici.

Suorganizatori i pokrovitelji Konferencije su Ministarstvo nauke i tehnologije, Ministarstvo prosvjete i kulture, Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, Vlada Zeničko–dobojskog kantona, grad Istočno Sarajevo i Olimpijski centar Jahorina.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments