„Igre bez granica“ za osobe sa posebnim potrebama

0

FOČA – Pod sloganom „Šampioni na jedan dan, zašto ne svaki dan“, u Foči su danas održane „Igre bez granica“ za osobe za posebnim potrebama.
U fiskulturnoj sali Osnovne škole „Sveti Sava“, oko 40 djece i odraslih sa poteškoćama u razvoju iz Foče, Goražda, Čajniča i Rudog, zajedno sa dvadesetak učenika ove škole, takmičili su se u šutiranju na koš, boćanju i u plesanju sa balonom.

DeFektolog Osnovne škole „Fahrudin Fahro Baščelija“ iz federalnog Goražda Edin Drakovac kaže da su djeca posebnog odjeljenja ove škole sa velikim oduševljenjem prihvatila učešće na ovom takmičenju.

„Svaki izlazak van okvira svakodnevice njima mnogo znači. U BiH osobe sa poteškoćama u razvoju su još neka tabu tema, mada za to nema razloga, jer su to osobe kao i svake druge, samo što traže malo više pažnje“, rekao je Drakovac.

Predsjednik Udruženja osoba sa poteškoćama u razvoju „Nada“ iz Rudog Milena Kujundžić kaže da društvo i država svima moraju da pružaju jednake šanase.

„Drago nam je da se donekle promijenila svijest u narodu i državi, kada je riječ o osobama sa invaliditetom, a još radimo na tome da se promijeni i savjest. Ovakva druženja su veoma značajna za njihovo intelektualno i fizičko zdravlje“, istakla je Kujundžićeva.

Domaćin takmičenja bilo je Udruženje „Tračak nade“ iz Foče, koje okuplja osobe sa posebnim potrebama iz Foče i Čajniča.

„Cilj nam je da pokažemo i da djeca i omladina sa poteškoćama u razvoju mogu da učestvuju u sportskim takmičenjaima, jer su, bar u našem gradu, veoma malo zastupljeni u sportu“, rekla je predsjednik Udruženja „Tračak nade“ Jelena Vilotić.

Na kraju takmičenja podijeljene su diplome svim učesnicima, uz poruku da su svi pobjednici.

„Igre bez granica“ za osobe sa posebnim potrebama organizovane su istovremeno u Foči i Mostaru u okviru projekta Centra za promociju civilnog društva, a pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Švedske u BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare