„GIK Hidrogradnja“ – Otvoren stečaj

0

U Okružnom privrednom sudu u Istočnom Sarajevu danas je otvoren stečaj za Građevinsko-industrijski kombinat „Hidrogradnja“, a za stečajnog upravnika imenovan je Radomir Jokić.

Jokić je rekao Srni da je izvještajno-ispitno ročište zakazano za početak septembra, a do tada njegova prva obaveza je da uđe u posjed stečajne mase koja je dislocirana na četiri-pet lokacija u Republici Srpskoj i da, uvidom u dokumentaciju i poslovne evidencije, popiše povjerioce stečajnog dužnika i izvrši popis cjelokupne imovine sa ciljem formiranja stečajne mase.

„Potrebno je da ispitam sve pristigle prijave potraživanja, kojih će biti sigurno na desetine, i da se o njima izjasnim na ispitnom ročištu. Zatim, da napravim izvještaj o ekonomskom stanju stečajnog dužnika i uzrocima stanja u kojem se preduzeće nalazi, te posebno da se izjasnim da li postoji mogućnost reorganizacije stečajnog dužnika“, objasnio je Jokić.

Stečajni upravnik je naglasio da je neophodno i da utvrdi kakvom opremom i kadrovima raspolaže „Hidrogradnja“.

„Sve što ću raditi biće usmjereno na to da što više tog preduzeća reorganizujem, napravim što jednostavniju vlasničku strukturu, te da pokušam da oživim dio djelatnosti koji ima tržišnu perspektivu, ali o tom potom, još je rano govoriti“, naglasio je Jokić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar DŽombić izjavio je ranije da je stečajna reorganizacija jedini izlaz za ovaj privredni subjekt.

DŽombić je, nakon sastanka sa menadžmentom i predstavnicima sindikata ovog kolektiva održanog krajem maja, rekao da će stečajni upravnik predložiti konverziju potraživanja Vlade Republike Srpske, fondova i jednog dijela potraživanja radnika u iznosu od dva miliona KM.

Premijer je objasnio da bi na taj način bilo izvršeno finansijsko restrukturisanje „Hidrogradnje“ i omogućen početak poslovanja bez gubitaka.

Prošle godine potisan je potpisan protokol kojim je sporazumno raskinut ugovor o privatizaciji ovog kolektiva sa „Integralom“ koji je bio obavezan da uplati dodatnih 600.000 KM, što je i učinio.

Sporazumno je postignut dogovor da „Integral“ ne potražuje sredstva koja je uplatio kod privatizacije i tada je već definisano da „Hidrogradnja“ mora ići u stečajnu reorganizaciju da bi svi povjerioci izvršili konverziju svojih potraživanja u akcije i time dali novu šansu za funkcionisanje ovog kolektiva.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare