„Filmoteka“ u čast Njegoša i Stefana Nemanje

0

„Kinoteka Republike Srpske“, u saradnji sa „Jugoslovenskom kinotekom“ iz Beograda, organizovaće sutra i u četvrtak, 5. decembra, na Palama „Filmoteku“ povodom dva velika jubileja – 900 godina od rođenja Stefana Nemanje i 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića NJegoša.

Dvodnevni filmski program biće održan u Art-galeriji „G tri“ s početkom u 18.00 časova, a ulaz za publiku je slobodan, rečeno je Srni u „Kinoteci Republike Srpske“.

„Filmoteka“ će početi sutra ciklusom dokumentarnih filmova koji svjedoče o kulturno-istorijskom nasljeđu srpske srednjovjekovne države i monumentalnim zadužbinama nemanjićke epohe, a biće prikazani filmovi: „Letopis o starim gradovima“ i „Dolina vekova“ Ratomira Ivkovića iz 1965. i 1968. godine, te film „Hilandar na Atosu“ iz 1975. godine, koji su režirali Ratomir Ivković i Miodrag Milošević.

Iz „Kinoteke Srpske“ podsjećaju da se ove godine navršilo 900 godina od rođenja velikog župana Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjića, tvorca srpske srednjovjekovne države, koji je zajedno sa sinom Rastkom /Sveti Sava/ i utemeljivač Srpske pravoslavne crkve, koja ga slavi kao Svetog Simeona Mirotočivog.

Nakon dokumentarnog programa, u 19.00 časova biće prikazan igrani film „Dorotej“ Zdravka Velimirovića, snimljen 1981. godine prema scenariju Dobrila Nenadića /piscu istoimenog romana/ i Borislava Mihajlovića Mihiza.

Glavne uloge tumače Gojko Šantić, Gorica Popović i Velimir Bata Živojinović, a radnja filma smještena je u period srednjovjekovne Srbije, na početak 14. vijeka.

Program u četvrtak, 5. decembra, počeće, takođe, u 18.00 časova, ciklusom dokumentarnih filmova o NJegošu.

Biće prikazani filmovi nastali 1951. godine, na stogodišnjicu NJegoševe smrti, rađeni u produkciji „Lovćen filma“: „U slavu NJegoša“ Velimira Stojanovića i Jovana Živanovića. To je reportaža u kojoj su zabilježeni akademija, otvaranje muzeja, otkrivanje spomen-ploče i druge manifestacije na Cetinju u vrijeme obilježavanja sto godina od NJegoševe smrti, a film „NJegoš“ Velimira Stojanovića, rekonstrukcija je lika i djela velikog pjesnika, duhovnika i državnika.

Potom clijedi dokumentarac „NJegošu uz hodočašće“ Zdravka Velimirovića iz 1964. godine, koji predstavlja stvaralački i zreo dokumentaristički pogled na djelo genija čijem grobu se i danas, kao i u prošlosti, odlazi na hodočašće.

Isto veče, u 19.00 časova na programu je igrani film iz 1955. godine „Lažni car“ Velimira Stojanovića.

Djelimično prema NJegoševoj povijesti o lažnom caru Šćepanu Malom, a više prema istorijskim izvorima, scenario za ovaj film, koji se smatra prvencem istorijskog žanra u našoj kinematografiji, napisao je Ratko Đurović, scenarista i dokumentarnih filmova o NJegošu iz 1951. godine. Glavne uloge tumače Rade Marković, Raša Plaović, LJuba Tadić, Strahinja Petrović i drugi.

Gosti „Kinoteke Republike Srpske“ biće predstavnici „Jugoslovenske kinoteke“ – Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke i Božidar Marjanović, stručni saradnik u Arhivu Jugoslovenske kinoteke.

Pokrovitelj „Filmoteke“ je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare