„Dani otvorenih vrata“ u Matičnoj biblioteci

0

ISTOČNO SARAJEVO – Matična biblioteka Istočno Sarajevo organizovala je i ove godine manifestaciju „Dani otvorenih vrata“, kako bi građane koji je do sada nisu posjećivali, a prije svega srednjoškolce, upoznala o njenom značaju u procesu cjeloživotnog obrazovanja.
Bibliotekar Slađana Bratić rekla je Srni da bi građani trebalo da shvate da biblioteke postoje zbog njih, bez obzira na njihov socijalni status i nivo obrazovanja, te da znanje koje se krije u knjigama treba biti dostupno svima.

„Ovi dani su, prije svega, otvoreni za učenike prvih razreda srednjih škola koji su do sada bili učlanjeni u školske biblioteke. U našem je interesu da sada posjete Matičnu biblioteku i budu upoznati sa radom naših službi i njenom ulogom u kulturnom, obrazovnom i naučnom životu grada Istočno Sarajevo“, navela je Bratićeva.

Ona je istakla da je u ovu biblioteku učlanjeno 10 odsto stanovnika sa područja grada, što je više od prosjeka na nivou Republike Srpske i BiH, ali da žele da broj njihovih korisnika bude još veći.

„Mi imamo fond od 100.000 knjiga koji je dostupan svima, bez obzira na životnu dob i socijalnu kategoriju. Godišnja članarina je 15 KM, a za nezaposlene je besplatna, tako da svi mogu da koriste naše resurse. Povodom `Dana otvorenih vrata`, danas i sutra upis je organizovan po promotivnoj cijeni od pet KM“, dodala je Bratićeva.

Prema njenim riječima, korisnicima je dostupan i besplatan internet, a nedavna akcija srednjoškolaca na prikupljanju knjiga pokazala je da mladi žele da poboljšaju rad Matične biblioteke i svoje lokalne zajednice.

Učenik prvog razreda Gimnazije, Pavle Tuševljak, naglasio je da čita mnoge knjige svih žanrova, ali da ga najviše interesuje stručna literatuta iz oblasti informatike.

„Planiram da se upišem u ovu biblioteku jer do sada nisam bio član. Danas sam imao priliku da se upoznam sa načinom njenog nastanka i rada, te da saznam koje knjige mogu da pronađem u njoj. Nastojaću da što češće dolazim jer smatram da nam čitanje obogaćuje znanje“, kaže Tuševljak.

Ivana Nosović student je druge godine Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu i danas je obnovila upis u Matičnoj biblioteci.

„Nakon jednogodišnje pauze, danas sam se vratila biblioteci i čitanju knjiga koje sam zapostavila upisom na fakultet i novim obavezama. Zbog ljubavi prema knjizi i želje da pročitam neke nove, ali i knjige za koje sam ranije smatrala da im nisam dorasla, ponovo sam se učlanila“, navela je Nosovićeva.

Ona je dodala da je ne interesuju knjige koje se brzo čitaju, nego one koje nose neku tajnu poruku, te da joj je omiljeni pisac Meša Selimović.

Povodom 9. oktobra – Dana bibliotekara Republike Srpske, Matična biblioteka Istočno Sarajevo organizovala je „Dane otvorenih vrata“ koji se danas i sutra održavaju u ovoj obrazovnoj i kulturnoj ustanovi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare