„Boksit“ osniva specijalističku bolnicu

0

MILIĆI – Kompanija „Boksit“ namjerava da u Milićima osnuje specijalističku bolnicu koja bi funkcionisala u okviru Kompanije kao poseban sektor i već se rade stručne analize, saopštila je danas Služba za odnose sa javnošću milićke kompanije.

U saopštenju se navodi da bi bolnica funkcionisala kao neprofitni centar unutar Kompanije, u objektu koji je „Boksit“ svojevremeno izgradio, a koji mu je u toku ratnih i poratnih dešavanja oduzet.

Manji dio tog objekta danas koristi Dom zdravlja „Sveti Nikola“, dok je veći dio potpuno neiskorišten.

„Funkcija Doma zdravlja ne bi bila ugrožena, već bi, naprotiv, ta ustanova imala višestruku korist, jer bi troškovi koji su do sada bili na teretu Doma, a to su održavanje objekta, grijanje, potrošnja električne energije, vode, telefona i drugi troškovi, padali na teret bolnice. Osim toga, od Doma zdravlja ne bi bile naplaćivane usluge laboratorije, rendgena i mamografije“, navedeno je u saopštenju.

Cilj je da građanima Milića i regije budu obezbijeđene vrhunske zdravstvene usluge, da cijene budu značajno niže u odnosu na privatnu praksu u okruženju, a usluge iz oblasti ginekologije, akušerstva i mamografije ne bi bile naplaćivane.

Planirano je da bude nabavljena najsavremenija medicinska oprema, te angažovani vrhunski kadrovi iz regiona, prvenstveno iz Srbije, odnosno Beograda.

Bolnica bi obavljala specijalističko-konsultativnu i stacionarnu zdravstvenu zaštitu iz oblasti interne medicine, opšte hirurgije, ginekologije i akušerstva, pedijatrije, neurologije, dermatovenerologije, pulmologije, ortopedije sa traumatologijom, psihijatrije, otorinolaringologije.

Takođe bi obavljala specijalističko-konsultativnu i stacionarnu zdravstvenu zaštitu iz oblasti oftamologije, urologije, radiloške dijagnostike, hematološke i biohemijske dijagnostike, patološke anatomije sa citološkom dijagnostikom, anesteziologije sa reanimacijom i intezivnim liječenjem.

U „Boksitu“ kažu da za su ovakvu ideju dobili podršku u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

U saopštenju se napominje da je izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti Republike Srpske, usvojenim u maju, regulisano da pravno lice, odnosno privredno društvo, osim osnovne može da obavlja i zdravstvenu djelatnost ukoliko resorno ministarstvo utvrdi da ispunjava uslove za tu djelatnost.

„Regulisano je i da pravno, privredno i fizičko lice može osnivati privatnu zdravstvenu ustanovu, koja može da bude ambulanta za liječenje, zdravstvenu njegu i rehabilitaciju, specijalistička ambulanta porodične medicine, specijalistička ambulanta, stomatološka ambulanta, apoteka, specijalistički centar, bolnica, specijalna bolnica, dom za zdravstvenu njegu, laboratorija i banka matičnih ćelija“, podsjeća se u saopštenju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare