„BH gas“ da se izjasni o načinima otplate duga

0

ZVORNIK – Odbornici SO Zvornik zadužili su na današnjoj tematskoj sjednici načelnika opštine da od predstavnika „BH gasa“ zatraži jasan stav šta je najprihvatljivije za njih kada je riječ o otplati duga „Zvornik stana“ koji iznosi 3.600.000 KM. Zamjenik načelnika opštine Zvornik Danijel Dragičević rekao je da je ovo jedan od tri zaključka, sa tematske sjednice o prijedlozima mjera za rješavanje problema gradskog grijanja, koja su odbornici jednoglasno usvojili.

„Drugi zaključak je da radna grupa, koju je ranije imenovao načelnik opštine, razradi varijantu koja podrazumijeva dugoročno vraćanje duga `BH gasu` i kreditno zaduženje za rekonstrukciju kotlovnica, refinansiranje starog duga i vraćanje dijela duga `BH gasu` sa osvrtom na to šta građani ovim dobijaju“, rekao je Dragičević.

On je dodao da je treći zaključak da „Zvornik stan“ od svih zajednica etažnih vlasnika zatraži mišljenje o prijedlogu izgradnje krovnih kotlovnica.

Dragičević je napomenuo da se ovim zaključcima ne završava priča o problemu grijanja u Zvorniku. „Nijedan od ovih zaključaka nije konačno rješenje. Na narednoj sjednici, koja će biti održana do kraja aprila ili u prvoj polovini maja, nastavićemo da razmatramo ovu problematiku, da bismo do kraja maja odlučili šta i kako dalje kada je riječ o grijanju u Zvorniku“, rekao je Dragičević.

On je pojasnio da se iznalaženju novog rješenja za grijanje u Zvorniku pristupilo zbog trenutne finansijske situacije u „Zvornik stanu“ i nemogućosti da servisiraju obaveze prema dobavljaču prirodnog gasa „BH gasu“ koje iznose 3.600.000 KM.

Radna grupa, koju je ranije formirao načelnik opštine Zvornik, predložila je pet varijanti izlaska iz krize koje su analizirane na današnjoj sjednici i nakon rasprave zaključeno je da je najprihvatljivija ona koja je predložena kao drugi zaključak.

Prijedlog SDS-a da se grade krovne kotlovnice za svaku zgradu posebno, što bi omogućilo jeftinije grijanje i mogućnost isključenja neredovnih platiša, ali iziskuje investicije od 20.000 do 40.000 KM po zgradi, usvojen je kao treći zaključak.

Većina odbornika na današnjoj sjednici predlagala je pokretanje stečaja u „Zvornik stanu“, što je, za sada, kao opcija isključeno.

Ukupna dugovanja „Zvornik stana“ prema dobavljačima i po osnovu kredita iznose 5.846.000 KM, dok su potraživanja 2.500.000 KM.

U ovom preduzeću zaposlena su 52 radnika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare