„Alumina“ uspješna kompanija koja ima razvojnu šansu

0

ZVORNIK – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je zvornička „Alumina“ uspješna kompanija, koja ima razvojnu šansu i koju vlasti Srpske podržavaju u svemu što radi.Dodik je naglasio da je potvrda razvoja „Alumine“ i današnje otvaranje novog pogona za proizvodnju precipitiranih hidrata, u koji je ta kompanija uložila sedam miliona KM.

Predsjednik Srpske je ocijenio da su ovo najbolji dani kombinata, a skoro 300 miliona KM prihoda, od čega više od 95 odsto iz izvoza, govori o tome da se u ovoj kompaniji dobro radi.

On je naglasio da je opredjeljenje da budu građene i dodatne linije u „Alumini“, što je ispravna poslovna orijentacija menadžmenta kompanije.

„Onog trenutka kada smo odlučili da prekinemo saradnju sa Litvancima i da uđemo u dosta problematičan, ali ipak odlučujući korak, a to je da riješimo odnose u vlasništvu sa Litvancima odlučili smo se za razvoj `Alumine` i regije Birač u cjelini“, rekao je Dodik novinarima u Zvorniku.

On je uvjeren da će problemi iz prošlosti biti riješeni u pravičnom pravosudnom postupku, te apelovao da pravosuđe Srpske brže i odlučnije rješava ovo pitanje, da bi se konačno stavila tačka i dala šansa razvoju koji je neophodan ne samo ovom kraju i kompaniji, već cijeloj Srpskoj.

„Sud Republike Srpske treba da sudi u ime Srpske, a ne u ime špekulanata i eventualno bilo kakvih Litvanaca koji su ovdje pokušali da naprave nešto drugo, a ne uspješnu fabriku. Nakon rješenja tog pitanja, izlaska iz stečaja, ovdje se stvaraju ogromne šanse koje ne smijemo da propustimo. Nama treba optimizam. Ovo je mjesto optimizma, ovdje se zapošljavaju mladi ljudi, do kraja ove godine oko 200 novozaposlenih, a već sada 40“, istakao je Dodik.

On je rekao da su u „Alumini“ zaposleni mladi inženjeri koji odrađuju pripravnički staž i naglasio da je to ono što treba podržavati.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da preduzeće „Alumina“ u Zvorniku daje izuzetno veliki doprinos ukupnoj industrijskoj proizvodnji Republike Srpske, te povećava spoljnotrgovinski bilans Srpske.

„Vrijednost proizvodnje dostigla je sada oko 200 milioina KM, a akumulirana dobit za tri prethodne godine je 25 miliona KM“, istakao je Đokić, dodajući da je broj zaposlenih sa 950 povećan na 1.400, što je za 450 zaposlenih više nego ranije.

„To sve govori da je ovdje vidljiv napredak i razvoj, da `Alumina` svojom proizvodnjom daje veliki doprinos Srpskoj, a naročito zvorničkom kraju, odnosno području Birča, zajedno sa kompanijom `Boksit` iz Milića“, naglasio je Đokić.

On je rekao da će Vlada Republike Srpske svojim aktivnostima, kojih je u prethode 3,5 godine bilo mnogo, nastaviti da prati i mjerama koje su neophodne podržava i povećava proizvodnju ovog preduzeća, te obezbijediti novi rast i razvoj, kao što je izgradnja novih proizvodnih kapaciteta.

„Uvjeren sam da će pravda na kraju pobijediti i biti na strani interesa ovog preduzeća, ali i interesa Srpske i da ćemo poslije toga moći da uspostavimo period normalnog i mirnog rada u kojem ćemo iz godine u godinu bilježiti nove i velike rezultate“, zaključio je Đokić.

Predsjednik Upravnog odbora „Alumine“ Milorad Motika rekao je da je novi proizvodni objekat izgrađen u potpunosti vlastitim sredstvima te kompanije, a osim radnika ove fabrike, kao izvođači radova isključivo su bile angažovane lokalne firme.

„Površina novoizgrađenih objekata u okviru ovog projekta je oko 2.100 metara kvadratnih. U ovo novo proizvodno zdanje ugrađeno je 280 tona čelične konstrukcije, 350 tona mašinske opreme, oko 1.600 metara kubnih betona, te više od 150 tona betonskog čelika. Postavljena su i oko 2,5 kilometra cjevovoda. Vrijednost radova je sedam miliona KM, a posao je dobilo 45 novih radnika“, istakao je Motika.

On je naveo da je ovo prva faza projekta koja omogućuje proizvodnju 10.000 tona precipitiranih hidrata.

„Riječ je o proizvodu koji ima sigurno tržište i dobru profitabilnost, a svoju primjenu nalazi prije svega u hemijskoj industriji i industriji kablova“, naglasio je Motika.

On je rekao da se već okreću radovima u okviru druge faza projekta i stvaranju uslova za dodatnih 10.000 tona nove proizvodnje.

„Do kraja 2018. godine planiramo realizovati i treću fazu projekta proizvodnje precipitiranih hidrata. Tada ćemo imati godišnju proizvodnju od 40.000 tona, a ukupna vrijednost investicije dostići će 20 miliona KM, što će omogućiti stotinu novih radnih mjesta“, naglasio je Motika, dodajući da je cilj da „Alumina“ napreduje, ali i da se razvija okruženje.

On je rekao da je od 2013. godine do danas u razne projekte i nove proizvodne programe „Alumina“ uložila više od 30 miliona KM.

„Prije četiri godine Fabrika je imala samo četiri proizvoda, danas u svom programu ima 18, a do kraja godine u portfoliju kompanije biće 25 proizvoda“, naglasio je Motika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare