“ Javorina “ na Hilandaru

0

“ Javorina “ na Hilandaru

 

Biciklistička sekcija Planinarskog društva „Javorina“ „pohodila“ je i ove godine.Već šestu godinu ovi mladi ljudi uz malu pomoć sponzora a najviše svojim sredstvima, trudom i velikom voljom svojim „dvotočkašima“ organizuju svoje avanture. 

Mada, ovogodišnji cilj je previše ozbiljan da bi se mogao nazvati avanturom. Sveta Gora, Hilandar, srce pravoslavlja. 1000 kilometara. Mnogo priprema, treninga, papirologije, malo sponzora i put pod točkove! Nakon Herceg Novog 2003., 2005., 2006., 2007. i Atine 2004. g. pripremili su se za najozbiljniji poduhvat do sada.

Uz blagoslov koji su primili tog ranog jutra u paljanskoj crkvi krenuli su preko Višegrada, Mokre Gore, Užica, Kraljeva, Makedonije sve do Grčke. Podsjetili su se i na svoj pohod na Atinu za vrijeme Olimpijade 2004. G. Kažu, istom trasom su tada, do Soluna, prošli.

Hilandar, srpski pravoslavni manastir nalazi se na teritoriji Svete Gore na poluostrvu Atos,u Egejskom moru. Još uvijek se pridržava tradicija iz ranog perioda hrišćanstva i ima važnu ulogu u u duhovnosti Srpske pravoslavne crkve. Zadužbina Nemanjića,prije svih, srpskih vladara koji su se okretali duhovnom životu, čuva najbogatiju kolekciju originalnih starih rukopisa, ikona i fresaka pa i današnje vrijeme predstavlja riznicu srpske srednjovjekovne kulture.

Šestodnevno putovanje im nije teško palo obzirom da im je ovaj poklonički put na Hilandar dugo bio velika želja.

(Intermezzo)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare