Putokazi Svetog Save vode pravim putem

0

ZVORNIK – Sveti Sava zaorao je najdublju duhovnu brazdu u svijesti i istorijskom sjećanju srpskog narod, rekao je večeras u Zvorniku akademik LJubomir Zuković.
„Sveti Sava se ne smije zaboraviti jer je on jedan od duhovnih putovođa srpskog naroda koji je ostavio brojne putokaze koji ne varaju, nego nas vode pravim svetosavskim putem“, naglasio je Zuković, besjedeći na Svetosavskoj akademiji posvećenoj prvom srpskom arhiepiskopu i prosvjetitelju.

Zuković je naveo da je Sveti Sava začetnik prosvjete, nauke, medicine i ustavnog uređenja života u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, „uvodeći nas u duhovni život i Nebesko carstvo“.

„Sa Svetim Savom, čiji je put slijedio i njegov otac Nemanja, odlazeći u monaštvo i postavši Sveti Simeon, imamo nešto što je dragocjeno u duhovnom životu srpskog naroda, a to je da više nije bilo skretanja, jer je čisteći Srpsku pravoslavnu crkvu od svih jeresi koje su dolazile ustanovljeno čisto pravoslavlje na ovim prostorima“, rekao je Zuković.

Prema njegovim riječima, Sveti Sava je, otklonivši uspješno sve zapadne i druge jeresi, okrijepio pravoslavnu vjeru srpskom rodu i time je najpresudnije uticao na njihovo trajno opredjeljenje i njihovu istorijsku sudbinu.

„To je srpskom rodu donijelo neopredijeljenu naklonost prema Svetom Savi koja jednako traje“, rekao je Zuković.

On je istakao da je veoma važno da se srpski narod sjeća i slavi Svetog Savu.

„Sveti Sava je prosvjetitelj kojeg se moramo sjećati, prije svega naša omladina i đaci“, poručio je Zuković.

Svetosavska akademija održana je u okviru duhovne, kulturne i sportske manifestacije „Svetosavska nedjelja“, koja je sinoć počela književno-muzičkom manifestacijom „Zvornički književnici svom gradu“.

Prema programu manifestacije, sutra će u Sabornom hramu biti služena Sveta liturgija, nakon čega će u svim školama, lomljenjem slavskog kolača, biti obilježena školska slava Savindan.

U četvrtak, 28. januara, u Domu omladine Kulturno-umjetničko društvo „Sveti Sava“ održaće koncert narodnih pjesama i igara, dok će u petak, 29. januara, biti organizovan izbor sportiste za 2015. godinu.

Posljednjeg dana obilježavanja „Svetosavske nedelje“, u Sportskoj dvorani biće organizovan Svetosavski turnir u ženskoj odbojci, dok će isti dan u motelu „Laguna“ biti organizovan, 18. „Svetosavski bal“, na kome će nastupiti beogradski glumac Hadži Nenad Maričić.

Pokrovitelj „Svetosavske nedjelje“ je grad Zvornik, a organizator je opštinsko Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Domom omladine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare