Put u središte zemlje

0
Pećina Orlovača

Pećina OrlovačaPećina Orlovača, nadomak Pala, jedan od najvećih poznatih pećinskih sistema u Republici Srpskoj, među ljubiteljima prirode okarakterisana kao istinski dragulj u srcu planine Romanije, spremna je da dočeka organizovane grupe turista i đačke ekskurzije. Ovo za „Fokus“ kaže Mladen Samardžić, stručni saradnik za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, ocjenjujući da sama pećina i lokalitet oko nje imaju veliku i realnu šansu da postanu funkcionalan turistički kompleks. – U unutrašnjosti pećine uređena je i savremeno osvijetljena 560 metara dugačka turistička staza, a nesvakidašnji pećinski nakit je nešto što svakako vrijedi vidjeti – kaže Samardžić i dodaje da je Orlovača, a to je i ocjena stručnjaka, i pravo mjesto za istraživanja u brojnim oblastima. Samardžić očekuje da će realizacija planova, koji predviđaju asfaltiranje prilaznog puta, kao i parking-prostora, te izgradnju brvnare i sjedišta za vodičku službu, unaprijediti postojeće uslove i stvoriti pretpostavke da Orlovača u cjelodnevnom terminu bude otvorena za posjetioce.

– Bilo bi poželjno, a to zavisi od mogućnosti, da se izgradi i vodenica na rijeci Sinjavi, jer bi to doprinijelo još boljem ukupnom ambijentu – smatra Samardžić.

Uporište za optimizam pronalazi i u činjenici da sve analize turističkog potencijala Orlovače ukazuju na to da se prirodni kompleks pećine i njene neposredne okoline može prilagoditi onome što se stručno naziva turističko-ekološka destinacija visokog ranga.

– Ako bi bio ostvaren plan da se na ovom lokalitetu izgradi i etno-selo romanijskog tipa, sa stalnom etnografskom muzejskom postavkom, to bi zasigurno bio segment koji bi Orlovači dao jednu novu, turistima još primamljiviju dimenziju, a onda bi i posjećenost bila i češća i masovnija – zaključuje Samardžić.

(Fokus)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare