Puštena u rad mala hidroelektrana „Jeleč“

0

FOČA – Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić pustio je danas u rad u Jeleču kod Foče malu hidroelektranu instalisane snage 4,8 megavata, u čiju izgradnju je koncesionar, slovenačka kompanija „Petrol“ uložila 6.250.000 evra.

Na svečanosti je istaknuto da će dvije turbine male hidroelektrane „Jeleč“ godišnje proizvoditi od 14 do 18 gigavat-časova električne enrgije, što je dovoljno da se obezbijedi snabdijevanje strujom 4.000 domaćinstava.

Đokić je naveo da se puštanjem u rad ove elektrane poboljšavaju energetiski bilansi Republike Srpske koja se za sadašnje i nove partnere potvrđuje kao mjesto za sigurno investiranje.

„U posljednje tri godine pustili smo u rad dvadesetak malih hidroelektrana, a trenutno se gradi 14 hidroelektrana sličnog kapaciteta. Istovremeno, vršimo pripreme za početak gradnje velikih energetskih projekata, kao što je Hidroelektrana `Buk Bijela` na Drini i nadam se da ćemo uskoro biti u situaciji da raspišemo javni poziv za izbor partnera za njenu gradnju“, rekao je Đokić.

Član Uprave Grupacije „Petrol“ Rok Vodnik izrazio je uvjerenje da će nastaviti da investiraju u projekte obnovljivih izvora i energetske efikasnosti.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da je ovo četvrta hidrocentrala izgrađena u posljednje četiri godine na području ove opštine.

„I od ove male hidroelektrane očekujemo korist za mještane Jeleča, lokalnu zajednicu i Republiku Srpsku. Doprinijeće poboljšanju putne infrastrukture i obezbjeđenju električne energije, opština će imati koncesionu naknadu, a Srpska nove potencijale u hidroenergetici“, istakao je Mašić.

On je izrazio zadovoljstvo najavljenim projektima gradnje hidroelektrana „Buk Bijela“, „Foča“ i „Paunci“ na rijeci Drini.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare