Punjenje budžeta bilo očekivano

0

SOKOLAC – Odbornici Skupštine opštine /SO/ Sokolac usvojili su danas odluku o izvršenju opštinskog budžeta, prema kojoj je u prvih šest mjeseci budžet ostvaren u iznosu od 5.266.220 KM, što je 88 odsto od planiranog.

Budžetski izdaci u istom periodu iznose 3.282.740 KM, što je oko 55 odsto u odnosu na planirane.

„Budžetska sredstva ostvarena su sa 88 odsto u odnosu na plan, a osnovni razlog je kredit opštine Sokolac kod Nove banke od 2.200.000 KM, što je uvećalo ostvarenje za 37 odsto“, obrazložio je načelnik Odjeljenja za privredu i finansije opštine Sokolac Mitar Pržulj.

Prema njegovim riječima, to su sredstva koja su korištena za finansiranje prenesenih obaveza iz ranijeg perioda, a doznačena su 28. juna.

Pržulj je dodao da su budžetski prihodi od 2.757.570 KM ostvareni sa 49 odsto od plana, poreski prihodi sa 48 odsto, neporeski prihodi i grantovi 50 odsto, a transferi sa 53 odsto.

On je rekao da su ukupna raspoređena budžetska sredstva u prvoj polovini ove godine 3.282.740 KM i da su izvršena sa 55 odsto od plana.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima da je izvršenje budžeta za prvih šest mjeseci 2017. godine oko 50 odsto po svim stavkama u odnosu na prethodni period.

„Pojavljuje se jedna razlika gdje se stiče utisak da imamo suficit, što nije tačno. Mi smo negdje na granici oko nule, kad se sve sabere, jer smo imali kreditno zaduženje za refinansiranje obaveza iz prethodnog perioda od 2.200.000 KM, tako da je punjenje budžeta bilo očekivano“, ocijeno je Bjelica.

On je dodao da je opština Sokolac u prvoj polovini ove godine naplatila i potraživanja od preduzeća „Šume Republike Srpske“, koja su bila izostala u prethodnom periodu, a u februaru je uspjela da naplati kamate zbog kašnjenja koje je obračunala Poreska uprava Republike Srpske.

Bjelica je istakao da je to sve uticalo na pozitivniji rezultat poslovanja opštine Sokolac, ali je napomenuo da je opština Sokolac imala i obaveze po kamatama i tužbama zbog kašnjenja izmirenja obaveza iz prethodnog perioda.

Razlog za ovakvu situaciju Bjelica vidi u neredovnom plaćanju obaveza „Šuma Srpske“ prema lokalnoj zajednici, što se od početka ove godine do danas značajno popravilo i ta situacija se promijenila.

Kada je riječ o rashodima u budžetu opštine Sokolac, Bjelica je istakao da se najveća stavka odnosi na lične dohotke.

„Planirali smo smanjenje sredstava za lične dohotke, da bi uskladili poslovanje sa novim Zakonom o lokalnoj upravi i računali smo da će se Zakon ranije morati primijeniti, ali je ostavljen rok do 30. juna 2019. godine“, kaže Bjelica.

On je najavio da će lokalna uprava u narednom periodu morati raditi na smanjenju broja radnika, te na usklađivanju svih akata opštine Sokolac sa novim Zakonom o lokalnoj upravi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare