Puhare – hrana i lijek

0

Na Romanijskom platou su počele bijeliti livade. Među prvim gljivama pojavile su se puhare (sir bubalo) i reduše. Pravi ljubitelji gljivarstva sa nestrpljenjem očekuju kišu poslije Đurđevdana, kada u periodu od dvadesetak dana kreću reduše, najomiljenije gljive na ovim područjima.

Puhare ili kako ih još zovu u ovim područjima sir bubalo / ćelavica / prhovica su jestive gljive, solidnog kvaliteta. Najukusnije su kada se isjeku na tanke ravne komade i pohuju. Nije ih preporučljivo miješati sa gljivama vrhunskog kvaliteta i ukusa, jer cijela porcija poprima njihov zadah. Postoji oko 14 vrsta ovih gljiva od kojih je jedna otrovna, ali je lako razlikovati jer je njen sadržaj zelene boje u mladosti. Puhare su jestive samo dok je sadržaj mlad / bijele boje.

Romanijski plato je poznat po velikim puharama. Možda je upravo ovdje potrebno tražiti primjerke za Ginisovu knjigu rekorda, jer se nerijetko pronađu primjerci teški i preko 4-5 kilograma.

Puhare su u narodu poznate kao ljekovite gljive, jer se njihov prah stavljao na ogrebotine i povrede, a koristili su ih i pastiri, kako bi sanirali povrede životinjama.

 

(www.palelive.com / foto: 27.04.2013.)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare