Psihološka pomoć poplavljenima veoma značajna

0

ZVORNIK – U Zvorniku je danas, u organizaciji Društva psihologa Republike Srpske, održan supervizijski sastanak pomagača koji su u područjima pogođenim prošlogodišnjim poplavama volonterski pružali prvu psihološku pomoć ljudima.

Sastanak su vodili porodični psihoterapeut iz Bijeljine Vedrana Rakić i psiholog u Domu zdravlja u Milićima Ivan Kuč, koji je podsjetio da je u maju 2014. godine Društvo psihologa organizovalo pružanje prve psihološke pomoći ljudima u poplavljenim područjima Semberije, Majevice i Birča.

„Danas su ovdje psiholozi, ali i pomagači – ljudi iz drugih profesija iz Milića, Bijeljine, Vlasenice, Srebrenice i Zvornika koji su volonterski pružali tu prvu psihološku pomoć“, rekao je Kuč.

On je istakao da su i sami pomagači koji su učestvovali u pružanju psihološke pomoći ljudima tokom majskih poplava, izloženi riziku po mentalno zdravlje i u tom smislu je preporučeno praćenje i podrška samim pomagačima.

Kuč je dodao da su ovakvi sastanci značajni i u smislu pripreme pomagača za eventualno neku novu katastrofu jer je korisno imati tim koji je već osnažen i koji je spreman da reaguje u sličnim situacijama.

„Jako je korisno da se ljudima koji su preplavljeni jakim osjećajima traume, kakvi su bili oni pogođeni poplavama, pruži psihološka pomoć i osjećaj sigurnosti kako ne bi došlo do produbljivanja psiholoških problema“ naglasio je Kuč.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare