Prvo suđenje za krađu šume u ŠG “Јahorina-Pale”

0

U Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu juče je nastavljeno je suđenje grupi od 19 lica optuženih za krađu šume na području Šumskog gazdinstva “Јahorina” Pale. Optužnica tereti osumnjičene da su ЈP “Šume Srpske” oštetili za 2,2 miliona maraka. Odbrana optuženih tvrdi da su svi dokazi na kojima počiva optužnica nezakoniti.

Prema navodima optužnice, šumar Maksim Lizdek organizovao je sjekače, bespravno posječenu šumu preuzimao je Dalibor Јanjić suvlasnik preduzeća “D-Јanjić” iz Mokrog. Organizovana grupa je od septembra 2006-te do aprila 2010-godine u rejonu Sitnica u sklopu ŠG Јahorina Pale, bespravno posjekla 5.725 stabala, lišćara i četinara, preprodajom su stekli protivpravnu korist od 850 hiljada maraka.

“Riječ je o neto drvne mase od najmanje 9.123 kubna metra vrijednost u trenutku bespravne sječe od 849.000 maraka pri čemu je Šumsko gazdinstvo Јahorina odnosno ЈP Šumama RS pričinjena imovinska šteta od najmanje 2,1 milion maraka”, rekao je Aleksandar Gavrić, vještak šumarske struke.

Odbrana optuženih negira tvrdnju da je jedino ova grupa nezakinoto sjekla šumu od septembra 2006-te do aprila 2010-te, sumnjajući da su svi panjevi baš iz tog perioda. Osporavaju zakonitost prikupljenih materijalnih dokaza protiv optuženih.

“Zapisnik o uviđaju sačinjen je pogrešno,nezakonito,na njemu počiva optužnica,na njemu počiva nalaz i mišljenje vještaka”, rekao je Veljko Čivša, advokat Dalibora i Darka Јanjića.

Svi optuženi brane se sa slobode. Od decembra 2012-te odlukom Osnovnog suda u Sokocu privremeno su blokirana novčana sredstva i oduzeta nepokretna imovina Lizdeku i Јanjiću i njima povezanim osobama u vrijednosti od 850 hiljada maraka, koliko je prema navodima iz optužnice korist koju su stekli bespravnom sječom šume.

(www.palelive.com / RTRS)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments