Prvi put služena Sveta tajna jeleosvećenja

0

FOČA – U pravoslavnom hramu Svetog Save u Foči prvi put je od Drugog svjetskog rata služena Sveta tajna jeleosvećenja, kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika.

„Iznenađni smo velikim brojem vjernika. Prema našim procjenama, na službi je bilo oko 1.000 vjernika“, rekao je starješina hrama Nenad Tupeša nakon sinoćnje službe.

Sveta tajna jeleosvećenja, koja se obično služi jednom godišnje uz Veliki post, sastoji se iz molitava sveštenika i pomazivanja bolesnika osveštanim uljem putem kojeg, prema pravoslavnom vjerovanju, djeluje Božija blagodat za ozdravljenje bolesnika, a bolest ovdje podrazumijeva oboljenje duše ili tijela.

„Sveta tajna jeleosvećenja naziva se i tajnom tijela, jer, prema riječima Svetog apostola Jakova, ako ko boluje da dođe prezviterima crkvenim ili da pozove prezvitere crkvene da učine molitvu nad njim, da ga pomažu uljem i molitva će spasiti bolujućeg i ako je grijeh učinio oprostiće mu se“, objasnio je Tupeša.

On je naglasio da je pun hram pokazao veliku crkvenu svijest naroda. „Tajnu je služilo sedam sveštenika, izvršeno je sedam pomazivanja vjernika osveštanim uljem sa čitanjem sedam jevanđelja i razrješne molitve na kraju čina“, rekao je Tupeša, najavivši da će se od iduće godine Sveta tajna jeleosvećenja služiti na Veliku srijedu.

On je napomenuo da se vjernici za ovu tajnu pripremaju postom, molitvom i ispoviješću, a da je potom potrebno da pristupe Svetoj tajni pričešća.

Služba je trajala duže od dva časa, a vjernici su prethodno sveštenicima donosili spiskove ukućana i rodbine, te u hramu ostavljali ulje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare