Prvi put obilježen Dan ratnih vojnih invalida Srpske

0

FOČA – Udruženje ratnih vojnih invalida iz Foče danas je, polaganjem cvijeća i prisluživanjem svijeća kod centralnog spomenika poginulim borcima i civilima, prvi put obilježilo Dan ratnih vojnih invalida Republike Srpske.

Zamjenik predsjednika Saveza udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske i predsjednik Skupštine fočanskog udruženja Dragan Milanović rekao je da je današnji dan izabran jer je na taj datum 1993. godine Narodna skupština Republike Srpske donijela prvi zakon o pravima ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca.

“Nadamo se da ćemo uspjeti da centralizujemo ovaj događaj, a ove godine smo odlučili da se obilježava po opštinskim udruženjima širom Srpske. U okviru ovog obilježavanja, dodijelili smo skromnu novčanu pomoć za dva ratna vojna invalida iz Foče”, rekao je Milanović.

On je dodao da invalidi mogu biti zadovoljni zakonskim rješenjima, ali da se u praksi zakoni u potpunosti ne sprovode, posebno kada je riječ o banjskom liječenju.

“Zajedno sa resornim ministarstvom radimo na tome da se nađe rješenje da ratni vojni invalid ne čeka na liječenje, jer se dešava da čeka po nekoliko mjeseci, a hitno je. Može se popraviti i materijalni položaj, jer zakon predviđa da se invalidnine usklađuju sa prosjekom ličnog dohotka na četiri mjeseca. To nije praksa, a svake godine imamo povećanje od 1,5 do 3 odsto, za onoliko koliko preostane u fondu. U suštini smo zadovoljni, ali bi moglo da bude mnogo bolje”, rekao je Milanović.

Osim predstavnika Udruženja ratnih vojnih invalida, cvijeće su položili i svijeće prislužili i načelnik opštine Radisav Mašić, te delegacije Boračke i Organizacije porodica poginulih boraca.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments