Prva pješadijska brigada – najzaslužnija za odbranu Romanije

0

SOKOLAC – Polaganjem vijenca na Vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik i posjetom spomen-sobi na Sokocu, demobilisani pripadnici Prve romanijske pješadijske brigade obilježili su 30. jun – Dan formiranja ove jedinice Vojske Republike Srpske /VRS/ iz koje je u otadžbinskom ratu poginulo 1.600 boraca.


„Naša jedinica bila je najbrojnija u Sarajevsko-romanijskom korpusu. U ljeto 1992. godine imali smo 7.500 pripadnika raspoređenih u devet bataljona“, rekao je Srni nekadašnji načelnik Operativnog sektora za nastavna i borbena pitanja Prve romanijske pješadijske brigade Stevan Veljović.

On je naglasio da je Romanija dala ogromne žrtve za Republiku Srpsku i da to treba da imaju na umu predstavnici političkog života na svim nivoima vlasti. „Republika Srpska treba da bude prioritet svih prioriteta“, poručio je Veljović.

Veljović je rekao da je Prva romanijska pješadijska brigada prva otišla na sarajevsko ratište da zaštiti skladišta tadašnje JNA i pomogne teritorijalnim jedinicama da se osposobe za odbranu srpskog naroda na tom području. U to vrijeme postojala je samo Šesnaesta krajiška brigada u Krajini.

On kaže da je ponosan što je pripadao jedinici u kojoj su na vrijeme uvidjeli šta čeka narod na ovim prostorima.

„Prvi smo mobilisani 30. juna 1991. godine, sa prvim sukobima u Sloveniji, kao jedinica rezervnog sastava tadašnje JNA priključili se kratko Prvom krajiškom korpusu u Banjaluci, a potom se u avgustu te godine vratili u matičnu jedinicu u Kasarni na Han Pijesku“, prisjetio se Veljović.

On kaže da je jedinica ostala u tom mjestu, obučavajući druge jedinice za odbranu zemlje, sve do početka aprila 1992. godine, dodajući da je za pripadnike te jedinice rat počeo mnogo ranije.

Veljović je podsjetio da je u aprilu 1992. godine izvršena ponovna mobilizacija radi popunjavanja jedinice u kojoj su formirana tri bataljona – Rogatički, Sokolački, Milićki i prištabske jedinice.

Milanko Borovčanin Romsok, koji je obavljao dužnost načelnika Saniteta Prve romanijske pješadijske brigade, kaže da su ova brigada i njen komandni sastav učinili mnogo u odbrani naroda Romanije i šireg područja u nametnutom ratu.

„Odigrala je ključnu ulogu u pripremi za odbranu ovih prostora i zato je Romanija ostala slobodna. Zato smo držali većinu Sarajeva, zato naši protivnici nisu nikada mogli izaći na Drinu, jer je naša jedinica na samom početku rata stala na branik otadžbine“, rekao je Borovčanin.

Prva romanijska pješadijska brigada proizašla je iz 216. brdske brigade JNA koja je bila stacionirana na Han Pijesku.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare