Prva nagrada za poslovnu ideju razvoja seoskog turizma

1

Poslovna ideja o održivosti seoskog turizma „Deda Simin ranč“, porodice Šilj osvojila je prvu nagradu od 5.000 KM, za učešće u akcelerator programu koji je realizovala Razvojna agencija Republike Srpske.
Ova poslovna ideja odnosi se na razvoj seoskog turizma.

Druga nagrada od 3.000 KM pripala je „Grujičić enterijerima“ koji se bave proizvodnjom namještaja, treću i četvrtu nagradu od po 2.000 KM dobila je ideja proizvodnje zdrave hrane i api komora.

Rukovodilac Odjeljenja za strateško planiranje razvoja malih i srednjih preduzeća u Razvojnoj agenciji Republike Srpske Marica Berić rekla je da se za projekat prijavilo 11 timova i pojedinaca, ali da je njih devet došlo do kraja dvomjesečne obuke.

Ona je rekla da su svi učesnici kroz akcelerator program, koji je novina kada je riječ o podršci početnicima u poslu, dobili neki vid podrške.

„Biće im pružena sva moguća podrška, bilo u vidu edukacije, savjetodavne podrške, ali i besplatnog korištenja prostorija za rad, te administrativno-tehničke podrške“, rekla je Berićeva.

Prvonagrađena porodica Šilj će osvojeni novac uložiti u proširenje seoskog domaćinstva koje se nalazi u Opštini Istočno Novo Sarajevo u mjesnoj zajednici Toplik.

„Mi se već bavimo time, imamo određenu proizvodnju, a cilj nam je sačuvati seosku čaroliju, jer sve više mladih odlazi u gradove“, rekao je vlasnik „Deda Siminog ranča“ Đorđe Šilj.

Ovaj program je realizovan u saradnji sa Ekonomskim fakultetom Pale, Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske, Gradskom razvojnom agencijom Istočno Sarajevo, te opštinama Pale, Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Trnovo, Sokolac i Istočni Stari Grad.

Iz Razvojne agencije Srpske navode da se akcelerator program sprovodi u Bijeljini, te da je u planu da do kraja godine bude organizovan i u Čajniču, Rogatici, Novom Goraždu, Foči i Višegradu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

ljudi koji su birali pobjednika nemaju nijednog dana radnog iskustva u privredi. Državni službenici (stranački uhljebi i ćate), profesori i slično. Podjelili 10 hiljada maraka pobjednicima, a pitanje je koliko su sebi odredili naknadu za rad.