Provesti popis stanovništva

0

SOKOLAC – Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je danas u razgovoru sa predstavnicima OHR-a i Evropske komisije da bi na području sokolačke opštine trebalo provesti popis stanovništa, jer posljednji iz 1991. godine nikada nije službeno objavljen. Bjelica je rekao da se poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma iz Sarajeva iselio veliki broj Srba na prostore Republike Srpske i Srbije, jer su se u Federaciji BiH osjećali nesigurno.

On je novinarima poslije sastanka izjavio da su sarajevski Srbi osjećali nepovjerenje prema federalnim vlastima zbog građanskog rata.

„Neki od njih pronašli su novi dom i na području opštine Sokolac. Zbog tih ratnih i poratnih migracija važno je da se provede popis stanovništa, a tako ćemo saznati i kakvu je politiku u BiH vodila međunarodna zajednica“, istakao je Bjelica.

Prema njegovim riječima, popis će pokazati da Republika Srpska ima četiri petine srpskog stanovništva, a da više od 95 odsto bošnjačkog i hrvatskog stanovništva živi na prostoru Federacije, kao i da je promjenjena etnička struktura u distriktu Brčko.

Tokom današnjeg sastanaka razgovorano je i o privrednim problemima opštine, te njenim ekonomskim potencijalima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare