Protiv plaćanja novih nameta

0

ZVORNIK – Udruženje malih i srednjih preduzeća Zvornik saopštilo je danas da se pridružuje privrednicima Republike Srpske (RS) koji se oštro protive novim propisima, prema kojima bi do kraja godine, morali da potpišu ugovore sa revizorskim kućama i plate usluge revizora za pregledanje poslovnih knjiga.

Udruženje upozorava da bi to bila još jedna „omča oko vrata“ ionako posrnuloj privredi, naglašavajući da su posebno ljuti zbog činjenice da je propisana minimalna satnica revizora od 50 KM. „Na sve ove namete, novim pravilima o kriterijumima za utvrđivanje naknade za usluge revizije, koje je Savjet za računovodstvo i reviziju RS donio u junu, propisan je i obavezan broj časova koje revizor mora da provede u preduzeću, a to znači da bi firmu najnižeg platnog reda, u kojoj bi trebalo da provede oko 80 časova, koštalo oko 4.000 KM“, navodi se u saopštenju.

Privrednici su posebno nezadovoljni što je Savjet za računovodstvo i reviziju RS „isposlovao“ da ovim načinom „isisavanja“ sredstava namjesti sigurnu zaradu za 174 ovlašćena revizora u RS.

„Revizori su isposlovali i tu mogućnost da im firma u koju dođu za sve vrijeme revizije plati smještaj, hranu i putne troškove, čime bi neka preduzeća iz Zvornika trebalo da za dva mjeseca revizije obezbijede oko 20.000 KM“, ističe se u saopštenju.

Iz zvorničkog Udruženja malih i srednjih preduzeća najavili su da će u toku sedmice organizovati javnu tribinu ili okrugli sto povodom ove odluke da se privrednicima „nametne još jedna stavka koja će privrednike gurati u još težu situaciju“.

(www.palelive.com / Agencije)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare