Protiv gripa 480 doza vakcine

0

Dom zdravlja Pale raspolaže sa 480 doza vakcine protiv sezonskog gripa, izjavila je Srni specijalista porodične medicine u ovoj zdravstvenoj ustanovi Vera Trifković Gojković.

Ona je podsjetila da je juče počela vakcinacija protiv sezonskog gripa za pacijente koji imaju pravo na besplatnu vakcinu koju obezbjeđuje Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za najugroženije kategorije stanovnika.

„U pitanju je četvorovalentna vakcina protiv gripa. Besplatnu vakcinu mogu dobiti pacijenti na hemodijalizi, zatim insulinski zavisnici, lica koja su imala kardio-hirurške intervencije na srcu, HIV pozitivna lica, odnosno pacijenti oboljeli od side“, objašnjava Gojkovićeva.

Prema njenim riječima, vakcinu besplatno mogu dobiti i djeca koja su liječena od reumatske groznice, sa promjenama na srcu, djeca oboljela od cistične fibroze pluća, lica koja boluju od mišićne distrofije i multipla skleroze, te pacijenti koji su završili primanje hemoterapije, pod uslovom da nemaju nikakvih kliničkih znakova bolesti.

Gojkovićeva je navela da se porodičnom ljekaru javljaju i lica kod kojih je završena transplantacija nekog organa i lica sa posebnim potrebama, ali sa boravkom u kolektivnom smještaju.

Ona je dodala da ljudi koji imaju neke hronične bolesti, hipertenziju i kardiovaskularne bolesti, mogu da kupe vakcinu u apotekama, ali će porodični ljekar procijeniti da li mogu da je prime.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare