Protesti ispred Sipe zbog hapšenja Marinka i Zorana Bjelice

0

SARAJEVO – Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH uhapsili su rano jutros na području opštine Trnovo Marinka Bjelicu i njegovog sina Zorana koji su osumnjičeni za učešće u ratnim zločinima počinjenim tokom 1992. godine na području opštine Kalinovik.

Predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo Mirko Vranić rekao je Srni da će predstavnici ove organizacije danas organizovati protest ispred sjedišta Sipe u Istočnom Sarajevu zbog ovog hapšenja.

Vranić je istakao da je Marinko Bjelica stoodstotni invalid, koji je u ratu izgubio troje djece.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da su ova lica osumnjičena da su kao pripadnici lokalnih srpskih vojnih i policijskih snaga u avgustu 1992. godine na području Kalinovika postupali suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Oni su osumnjičeni da su 1. avgusta 1992. godine u Osnovnoj školi “Miladin Radojević”, u kojoj su bili zarobljeni civili bošnjačke nacionalnosti, pretukli četiri civila, od kojih je jedan preminuo od posljedica premlaćivanja, navodi se u saopštenju.

Iz Tužilaštva BiH navode da su Marinko i Zoran Bjelica sutradan ponovo došli u školu i ubili trojicu civila bošnjačke nacionalnosti.

NJihova tijela su ekshumirana u Graiseljskom polju u opštini Kalinovik.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati, te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora, navodi se u saopštenju.

Marinko i Zoran Bjelica su pod istragom zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments