Protesti autoprevoznika u Republici Srpskoj

0

ZVORNIK – Autoprevoznici širom Republike Srpske stupili su danas u mirne proteste nezadovoljni Pravilnikom o uslovima i postupku izdavanja licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza putnika, potvrdio je Srni predsjednik Upravnog odbora Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Stojan Bajić.

„Autoprevoznici iz Srpske biće 24 časa neprekidno u kamionima, nakon čega ćemo kamione ostaviti zaključane na putevima sve do ispunjenja zahtjeva kojim tražimo da Ministarstvo transporta i komunikacija BiH stvavi van snage Pravilnik o licencama do iznalaženja novog rješenja, jer postojeći Pravilnik nije prihvatljiv za prevoznike iz RS“, pojasnio je Bajić.

On je rekao da će autoprevoznici iz RS naredna 24 časa boraviti u vozilima na putevima od Banjaluke prema Gradišci, te na putnim pravcima prema Zvorniku, Bijeljini, Doboju i Novom Gradu.

Prema njegovim riječima, autoprevoznici iz RS ne namjeravaju da blokiraju puteve u RS, već žele da svojim prisustvom na putevima, što otežava redovni saobraćaj, upozore na ovaj problem.

„Nije isključeno da, ukoliko institucije vlasti BiH ne prihvate naš zahtjev, preduzemo i radikalnije mjere koje podrazumijevaju blokadu graničnih prelaza u BiH“, istakao je Bajić.

Bajić je precizirao da je Pravilnik neprihvatljiv zbog depozita od 18.000 KM koji prevoznici moraju da ulože po vozilu, edukacije vozača koja košta oko 2.500 KM i „papirologije“ koja prevoznike košta dodatnih 500 KM.

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH 24. avgusta usvojen je i potpisan Protokol o uspostavljanju prelaznog perioda, odnosno perioda tolerancije od 45 dana za punu primjenu Pravilnika o uslovima i postupku izdavanja licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza putnika, tereta i opasnih materija.

Odredbama Pravilnika definisan je rok nakon kojeg prevoznici neće moći obavljati međunarodni drumski prevoz ako ne posjeduju licence koje im je izdalo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH.

VLADA RS PODRŽAVA PREVOZNIKE

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Vlada RS podržava štrajk Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS, jer su usvojenim pravilnikom neravnopravni u BiH, te da se to pitanje mora riješiti.

„Imaju podršku Vlade RS čim su protiv institucija BiH. Ne želimo da naši ljudi budu neravnopravni u BiH. Zato podržavam sve naše ljude koji štrajkuju, mada to nama pravi haos, ali nije protiv Vlade RS, što je veoma važno“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je istakao da arogancija iz Sarajeva ne pomaže u ovom slučaju, poručivši da se to pitanje morati riješiti.

On je rekao da podržava i sindikat i zaposlene u Fabrici duvana Banjaluka, kojoj prijeti likvidacija, dodavši da je uvijek na strani radnika.

„Nisam upoznat sa konkretnom situacijom, ali uvijek sam na strani sindikata i radnika. Ne isključujem mogućnost da se u nekom narednom periodu sretnemo i da vidimo koji su to njihovi problemi“, rekao je Dodik.

(www.palelive.com / RTRS)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare