Proslavljena slava hrama u Tilavi

0

ISTOČNO SARAJEVO – Svetom arhijerejskom liturgijom i lomljenjem slavskog kolača danas je obilježena slava hrama Svete mati Angeline u naselju Tilava u Istočnom Sarajevu.

Liturgiju je služio NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom koji je rekao da treba slijediti primjer Svete mati Angeline, hrabre žene koja je prolazila kroz mnoga iskušenja koja je nisu pokolebala.

„Ona nije bila majka samo svoje djece, već srpska majka Angelina jer se borila za svakog Srbina koji je tada, u 16. vijeku, živio jako teško. Kada vidimo kakve je ona muke podnosila svi ćemo biti ohrabreni time da mi ipak živimo lagodan život u odnosu na njene muke i nevolje kroz koje je prolazila sa svojom porodicom“, naveo je mitropolit Hrizostom i dodao da je mati Angelina bila prepoznata kao sveta i revnosna žena već u 17. vijeku.

Protonamjesnik hrama Svete mati Angeline,sveštenik Mladen Drobnjak podsjetio je da je gradnja hrama započeta 2012. godine, te da je od početka narod uključen kroz razne akcije koje su bile organizovane.

„Godinama smo gradili ovaj hram i doveli smo gradnju do samog kraja. Sada je ostalo da završimo ukrašavanje crkve, jedan dio ikonostasa je već ugrađen, a do kraja ovog mjeseca očekujemo da bude završen. Do kraja godine planiramo da počnemo i freskopis ovog hrama, tako da je realno da sljedeće godine bude osveštanje ovog svetog hrama“, naveo je Drobnjak.

On je dodao i da se trenutno gradi manastirski konak, te izrazio nadu da će ovo mjesto biti duhovna oaza u koju će dolaziti mnogi iz njegove okoline.

Parohijan Tilavske parohije Slobodan Radovanović istakao je da hram Svete mati Angeline u ovom mjestu mnogo znači ljudima u njegovoj blizini jer je duhovnost veoma važna u njihovim životima.

„Mještani ovog kraja grade hram, a hram gradi mještane. Mještani grade hram u građevinskom smislu, a hram gradi ljude u duhovnom smislu, tako da je to najveći značaj ovog hrama“, naglasio je Radovanović.

Jelena Radan Košarac rođena je u Tilavi, trenutno živi na Palama, a kaže da koristi svaku priliku da se vrati u svoj rodni kraj.

„Hram mnogo znači za Tilavu i drago mi je što se sada gradi i manastirski konak. Tilava je u ratu primila mnoge ljude i ostala dosljedna svemu tome“, kaže ona.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić rekao je da hram u Tilavi raste iz godine u godinu, a sve to zahvaljujući mitropolitu Hrizostomu i vjernom narodu koji gradi ovaj hram.

„Naravno tu je i podrška lokalne zajednice i kako dolazimo iz godine u godinu vidimo da izgradnja napreduje. Najljepše u svemu tome jeste ovoliki broj vjerujućeg naroda koji se iz godine u godinu povećava. Ja se nadam da ćemo već sljedeće godine uspjeti da osveštamo ovaj hram, kao što je to već najavio visokopreosvešteni mitropolit“, naveo je Katić.

Prepodobna mati Angelina bila je žena slijepog srpskog despota Stefana Brankovića, koja se nakon smrti muža zamonašila i posvetila izgradnji crkava i manastira. NJene čudotvorne mošti počivaju u manastiru Krušedol zajedno sa moštima muža i sinova Maksima i Jovana.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare