Na Palama je danas, u prisustvu velikog broja vjernika, proslavljena krsna slava Sabornog hrama Svetog arhangela Gavrila u izgradnji.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je novinarima da odziv građana koji su prisustvovali proslavi pokazuje ljubav, sabornost i jedinstvo, te naglasio da se, onako kako se razvija ovaj hram, razvijaju i Pale.

„To treba da bude poruka današnjeg dana. Radovi su odmakli i važno je što ćemo ove godine uspjeti da završimo prekrivanje i postavljanje prozora“, naveo je Jugović, dodajući da će nakon toga uslijediti unutrašnji radovi.

On je istakao da je opština Pale ove godine izdvojila znatna sredstva za stolariju.

Predsjednik Građevinskog odbora za izgradnju hrama Milomir Kusmuk rekao je da bi do kraja avgusta trebalo da budu završeni prozori na kupolama i krov koji je obezbijeđen bakarnim limom.

„Potom je na redu uređenje donjeg dijela hrama, postavljanje fasade i uređenje oko hrama. Unutrašnjost ćemo uraditi kako budu dozvoljavali uslovi. Očekujemo da ovih dana ljudi koji dolaze daju svoj doprinos u izgradnji ovog hrama“, naglasio je Kusmuk.

On je podsjetio da je od prošlogodišnje donacije 31.000 dolara od Bojana Blagojevića kupljen dio bakarnog lima koji je nedostajao, te istakao da će se nastojati da hram bude završen što prije, budući da postoji podrška načelnika opštine Pale.

Kum hrama Darko Đogo rekao je da je veoma važno što narod dolazi u crkvu, ističući da hram prvo treba izgraditi u sebi.

Svetu liturgiju služili su sveštenici Crkvene opštine paljanske, a potom je uslijedio obred lomljenja krsnog kolača u porti.

Izgradnja Sabornog hrama na Palama počela je 2008. godine, a iste godine, na praznik Svetog Joakima i Ane, 22. septembra, blaženopočivši mitropolit dabrobosanski Nikolaj osveštao je temelje.

Sredstva kojima se hram gradi najvećim dijelom su obezbijeđena ili obećana na donatorskoj večeri kojoj je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik 28. avgusta 2011. godine.

Na Sabornom hramu Svetog arhangela Gavrila na Palama u toku su radovi na krovu i postavljanje fasade na kupolama, a prošle godine su osveštani krstovi.

Gradnju su pomogli i Skupština grada Istočno Sarajevo, opština Pale, te određeni broj privatnih i javnih preduzeća sa ovih prostora.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare