Proslavljena slava hrama Preobraženja Gospodnjeg

0

SARAJEVO – Hram Preobraženja Gospodnjeg u Novom Sarajevu danas je Svetom liturgijom, litijom i slavskim obredom rezanja slavskog kolača proslavio slavu – Preobraženje Gospodnje.


„Nažalost, iz godine u godinu sve je manje vjernika koji dolaze na krsnu slavu našeg hrama. Pogotovo je malo onih koji žive ovdje, u federalnom Sarajevu, tako da nam veći broj naših ljudi dolazi iz Istočnog Sarajeva“, rekao je novinarima starješina hrama protojerej Jadran Danilović.

On je istakao da malobrojni sarajevski Srbi i Crkva veoma teško žive u Sarajevu, navodeći da u proteklih godini dana hram nije bio na meti vandala, što se prethodnih godina često dešavalo.

„Trenutno probleme nam stvaraju obaveze obnove i održavanja hrama, za šta nemamo dovoljno sredstava. Ove godine imali smo veliku intervenciju na popravci krova ali, iako smo se obraćali za pomoć, kantonalne i federalne vlasti nam nisu izašle u susret“, naveo je Danilović.

On je ponovio da u ovoj crkvi već odavno nema vjenčanja, krštenja ima svega sedam-osam tokom godine, dok je sahrana mnogo više, čak i do 80 godišnje.

U porti hrama Preobraženja Gospodnjeg zajedno sa sveštenstvom oko skromne trpeze ljubavi okupili su se vjerujući sarajevski Srbi, kako oni koji žive na ovim prostorima, tako i oni koji stižu iz dijaspore, kojima je podijeljeno osveštano grožđe.

Kum slave bio je Zoran Kulina, dok su se za kumstvo dogodine prijavili braća Siniša i LJubiša Dodik.

Hram Preobraženja Gospodnjeg u Novom Sarajevu, kojeg je projektovao profesor Aleksandar Deroko, završen je 1940. godine, a osveštan je 8. septembra iste godine, u prisustvu više od 50.000 vjernika.

Hram je tada osveštao NJegova svetost patrijarh srpski Gavrilo, uz sasluženje NJegovog visokoprosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Petra Zimonjića, episkopa žičkog Nikolaja, episkopa zvorničko-tuzlanskog Nektarija, episkopa zahumsko-hercegovačkog Nikolaja, te više sveštenika i đakona oba reda.

Pri ovom hramu služili su sveštenici Zamfir Miličević, Jovan Marjanović, Jovan Škaljak, Veljko Škaljak, Vojislav Čarkić, Lazar Vasiljević, protosinđel Avakum Rosić i Jadran Danilović.

Osnova hrama je okrugla, a centralni prostor – naos je bez ikakvih stubova ili potpornih zidova. Simbol krsta u osnovi hrama čine oltarski prostor, vrata na sjevernoj i zapadnoj strani i niša na južnoj strani hrama.

Zvonik nije izveden posebno nego kao nosač dva zvona uz zapadna vrata hrama. Hram nije zasvođen kubetom, već kružnim krovom pokrivenim crijepom – ćeramidom.

Ovakva arhitektura hrama /rotonda/ rijetka je i neobična, a u ovom slučaju je sasvim uspjela, pa je hram lijepa arhitektonska cjelina.

U svome relativno kratkom postojanju od 70 godina, Hram Preobraženja u Novom Sarajevu je dva puta zatvaran i skrnavljen. U periodu od 1941. do 1945. godine vlasti Nezavisne Države Hrvatske su zatvorile hram, a sveštenike protjerale. Hram je opljačkan i u ratnom periodu od 1992. do 1995. Obnovljen je i osveštan po završetku rata 1995. godine.

(www.palelive.com / Srna / Pripremio: Ognjen Begović)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare