Dan i krsna slava opštine Pale – Velika Gospojina proslavljeni su danas liturgijom u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice, litijom ulicama i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje poginulim borcima u posljednjem ratu.

Vijence su položili zvaničnici opštine Pale, grada Istočno Sarajevo, Boračke organizacije Pale i Crvenog krsta, te izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, nakon čega je u crkvi slomljen slavski kolač.

Načelnik Pala Boško Jugović čestitao je Veliku Gospojinu sveštenstvu Hrama Uspenja Presvete Bogorodice jer je slava i ove svetinje, te stanovnicima Pala, koje je pozvao na toleranciju, ljubav, poštovanje jednih prema drugim.

„Ovo je prilika da se složimo, ujedinimo po svim pitanjima, što opština pokazuje“, rekao je Jugović novinarima i poručio da će sloge biti i ubuduće.

Tomić je istakao da Pale spadaju u red razvijenijih opština u Srpskoj i u njoj se u posljednjih nekoliko godina osjeti značajan napredak, uz pomoć vlastitog budžeta, ali i uz pomoć Vlade Republike Srpske, što je sinoć potvrdio njen predsjednik Radovan Višković, koji je obećao 200.000 KM za izgradnju vrtića.

Prema njegovim riječima, Pale su u centru pažnje republičkih institucija zbog planine Jahorine i njenih potencijala, ali i ukupne privrede koja bi trebala da se razvija na ovim prostorima.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Siniša Lasica je, čestitajući Veliku Gospojinu, izrazio želju da u narednoj godini ne bude ovakva epidemiološka situacija, da bude nove gradnje u opštini, ali i nadu da će se do kraja godine ispoštovati sve planirane budžetske stavke.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da se ove godine, zbog epidemije virusa korona, krsna slava opštine Pale proslavlja skromnije, uz poštovanje svih preporuka nadležnih institucija Republike Srpske.

„Krsna slava je mjesto i datum kada se malo otvorenije govori o nekim stvarima. Tu ističem govor predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, koji je sinoć imao snage i sposobnosti, ali i političke hrabrosti, da pohvali saradnju grada Istočno Sarajevo sa opštinom Pale“, rekao je Vuković.

Vuković je izrazio zadovoljstvo što je Vatrogasna jedinica Istočno Sarajevo, odnosno njeno odjeljenje na Palama, dobilo priznanje jer su svi građani opštine svjedoci da zaposleni ovog odjeljenja čine mnogo za lokalnu zajednicu, kako u zaštiti od požara, tako i sprovođenju mjera na suzbijanju epidemije virusa korona.

On je, čestitajući građanima Pala Veliku Gospojinu, podsjetio da grad Istočno Sarajevo 17. septembra slavi svoju krsnu slavu – Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog, kada će za građane biti obilježen i taj važan datum.

U okviru obilježavanja Dana i krsne slave opštine, danas je na Palama počeo odbojkaški Memorijalni turnir „Veselinka Slijepčević Obradović“, koji organizuje Ženski odbojkaški klub „Jahorina“, u znak sjećanja na iznenada preminulu dugogodišnju članicu ovog kluba.

Turnir će biti održan u Sportskoj dvorani „Peki“, bez publike i uz poštovanje svih mjera propisanih od nadležnih institucija Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare