Proslavljena krsna slava hrama u Ćavarinama

0

SOKOLAC – Crkva Svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora u Ćavarinama kod Sokoca danas je služenjem Svete liturgije i lomljenjem slavkog kolača proslavila svoju krsnu slavu.

Poslije Svete liturgije, koju je služilo lokalno sveštenstvo, oko hrama je obišla litija.

Protojerej-stavrofor Boris Banduka istakao je u besjedi da ovaj hram svjedoči veliku ljubav Božiju prema ljudima, te dodao da je ovo mjesto otvoreno za svakoga, za sve ljude dobre volje.

„U ovom mjestu žive takvi ljudi, koji vole onolikom ljubavlju kojom su voljeli i oni sveti bogonosni oci koji su se sabrali u gradu Ikeji da odbrane pravoslavnu vjeru, pravoslavno učenje po Hristu bogočovjeku, o Hristu spasitelju roda ljudskog“, rekao je Banduka.

On je istakao da tu ljubav, koju su sveti oci imali prema Bogu, imaju i ljudi koji su se ovdje sabrali. „Moram pomenuti Milana Jolovića, Mirka Pandurevića i Milovana Bjelicu i sve one koji su ovde gradili, koji su sebe dali i odvojili svoj prilog i svoju ljubav da ovaj hram bude podignut ovdje pored škole“, rekao je Banduka.

Zahvalnice za izgradnju ovoga hrama uručene su ambasadoru Srbije u BiH Stanimiru Vukićeviću, predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske Milomiru Savčiću, generalnom sekretaru Atletskog saveza Srbije Slobodanu Brankoviću, Draganu Zdravkoviću, Obradu Galoviću i Vinku Pandureviću.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa učestvovali su Kulturno-umjetničko društvo „Romanijska luča“ sa Sokoca, narodni guslari i drugi.

(www.palelive.com / Srna / foro : www.opstinasokolac.net)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare