Proslavljena crkvena i slava opštine Pale

0

Njegovo visoko presveštenstvo mitropolit daborobosanski Nikolaj služio je juče svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Uspenija Presvete Bogorodice na Palama povodom crkvene i krsne slave opštine Pale. Mitropolit Nikolaj je u prigodnoj besjedi poručio da Presveta Bogorodica treba da bude uzor svim ženama. Poslije lomljenja slavskog kolača, mitropolit Nikolaj je rekao da su se građani Pala okupili da obilježe krsnu slavu i stogodišnjicu postojanja hrama u ovom mjestu. „Pale su prije 100 godina bile malo mjesto sa malo stanovnika, a sada je ovo grad u kome se na razne načine proslavlja Bog“, naveo je mitropolit, podsjetivši da se u ovom mjestu gradi veliki saborni hram. Starješina hrama otac Milomir Zekić rekao je da je poslije 100 godina potrebno pomenuti sveštenika Đorđa Grabeža koji je na Palama otvorio prvu školu i sagradio hram, koji danas slavi vijek postojanja. Protojerej stafrofor Zekić je napomenuo da je hram stradao u proteklim ratovima, ali da je uvijek obnavljan i da su se vjernici u njemu molili Bogu.

DSC_0964.jpg DSC_0967.jpg DSC_0993.jpg DSC_1031.jpg DSC_1085.jpg

Poslije litije, koja je prošla ulicama Pala, predstavnici opštine i Boračke organizacije položili su vijence na centralnom spomen obilježju poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

DSC_1041.jpg DSC_0715.jpg DSC_0836.jpg DSC_0873.jpg

Načelnik opštine Slobodan Savić rekao je nakon lomljenja slavskog kolača u hotelu „Panorama“ da je tokom protekle godine u ovom gradu urađeno mnogo kada je riječ o izgradnji infrastrukture.

DSC_1248.jpg DSC_1224.jpg DSC_0917.jpg DSC_1165.jpg

On je naveo da je do sada izgrađeno 430 metara tunela Stambulčić, kao i da je u toku postavljanje dva šestosjeda na Jahorini.

Savić je naglasio da započeta gradnja sportska dvorana predstavlja najveći problem s obzirom da se to pitanje proteže desetak godina, ali je dodao da se nada da će ove godine od kreditnih sredstava uspjeti staviti krov na objekat i zaštiti ga od daljeg propadanja.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini počeće adaptracija hotela „Panorama“ za studentski dom, a jedan od planova je i izmještanje postojeće gradske toplane u krug fabrike „Famos“.

Govoreći o punjenju budžeta, Savić je podsjetio da je napravljen rebalans i da je budžet umanjen za 236.000 KM.

„Od vlastitih prihoda uspjeli smo da ublažimo veće smanjenje budžeta i planiramo da do kraja godine ispoštujemo dinamiku punjenja budžeta“, dodao je on i napomenuo da su ovim rebalansom uravnotežili prihode i rashode, te da takav budžet može biti garancija realizacije programskih sadržaja.

Na svečanoj sjednici Skupštine opštine sinoć su dodijeljena priznanja pojedincima i kolektivima koji su učinili mnogo na razvoju i promociji Pala.

DSC_0103.jpg DSC_0147.jpg DSC_0210.jpg DSC_0230.jpg DSC_0254~0.jpg DSC_0261.jpg

Krsna slava opštine i crkve i proslava 100 godina njenog postojanja u Palama obilježeni su nizom kulturnih i sportskih manifestacija.

U Cekovića kući večeras će u 17.00 časova biti priređena izložba slika „Likovne kolonije Pale 2009“, a u 19.00 časova u Kulturnom centru održaće se Festival frule, koji je sinoć svečano otvoren.

Tokom predstojećeg vikenda biće održan Međunarodni odbojkaški turnir „Pale 2009“. 

DSC_1126.jpg DSC_1138.jpg DSCN2116.jpg DSCN2117.jpg DSCN2128.jpg DSCN2119.jpg

Kompletan foto album

Foto Vasić & Palelive team

sarajevo-rs.com / palelive.com

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare